София става световна столица на виното

София става световна столица на виното, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХ). За първи път нашата страна ще бъде домакин на световния конгрес по лозарство и винарство, който ще продължи от 29 май до 2 юни.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за България, като водеща страна винопроизводител. България е шестият най-голям износител на вино в света, като винопроизводството датира още от тракийско време. Провеждането на конгреса у нас ще увеличи износа през следващата година значително. Събитие от подобен мащаб дава рядка възможност за популяризиране на българското вино и на България като винена дестинация, уточняват от аграрното министерство.

В рамките на конгреса ще бъдат поставени основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството

Конгресът ще бъде официално открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В събитието ще участват проф. д-р Моника Кристман, президент на Международната организация по лозата и виното, както и министри.

Официалното откриване на форума е на 29-ти май от 11 ч в хотел „Маринела“, зала „ЕФЕ“. Форумът продължава до 2 юни.

За най-важното събитие в света на виното за годината в София пристигат представители от всички 46 държави-членки на Международната организация по лозата и виното – OIV.

Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *