„София тех парк“ ще прави лаборатория за изкуствен интелект

Шапки за виртуална реалност, хуманоидни роботи с вградено разпознаване на образи и сензорни ръкавици. Това са само част от „стоките“, с които ще се оборудва новата лаборатория за изкуствен интелект към „София тех парк“. За целта дружеството е пуснало обществена поръчка за избор на фирма, а бюджетът от 735 хил. лв. без ДДС идва от програма „Конкурентоспособност“.

В поръчката влиза и доставка на електронни гривни за ръка, които служат за прихващане на жестове, дрони, шапки с електроди, инфрачервени камери, миниатюрни роботи и други високотехнологични устройства. Срокът за подаване на офертите е 12 май, а „София тех парк“ ще търси икономически най-изгодната от тях.

В момента на площадката на бившите казарми срещу зала „Арена Армеец“ текат строителни дейности. Част от тях е и изграждането на лабораторния комплекс, иновационния форум, бизнес инкубатор, интерактивен музей, паркинг и пешеходен мост над „Цариградско шосе“. Според икономическия министър Божидар Лукарски проектът се движи в срок, а най-късната дата за предаване на готовите обекти е 14 ноември. Тогава трябва да бъде завършен и паркингът на парка. По думите му за доставката на оборудването на софтуера за лабораториите на „София тех парк“ са предвидени 33 млн. лв., като част от процедурите вече са в ход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *