София ще има фотоволтаична централа до две години

До две години в София ще бъдат изградени фотоволтаична централа и осем малки ВЕЦ-а. Ще бъдат проучени и възможностите как общинските обекти да се ползват от слънчевата енергия за отопление и подгряване на вода.
Като страна-членка на ЕС България е поела ангажимент до 2020 година 16% от потребяваната електроенергия да идва от възобновяеми енергоизточници. Във връзка с тази цел в Столичната община, с подкрепата на Техническия университет, е разработена стратегия за следващите пет години. Тя е с бюджет от 31 милиона лева.
„Осемте ВЕЦ-а ще произвеждат 50 000 мегаватчаса електроенергия годишно, което е 1% от енергопотреблението на София. От следващата година ще се проучат и възможностите за поставянето на системи за подгряване на вода със слънчева енергия на 45 общински обекта,“ обясни заместник кметът Ирина Савина.
Най-ефективно ще бъде поставянето на тези топлинни колектори върху общински гради, които имат целодневно присъствие на ученици, на деца, или както в социалните заведения.
Общината ще работи и за намаляването на вредните емисии от градския транспорт с проучването на възможностите за използването на биодизел, водород и природен газ като гориво.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *