София 60-а в света по наеми на магазини

България е на 60-а позиция в света по наем на квадратен метър за магазин на главна търговска улица, показва изследване на Cushman&Wakefield, представено от Forton. В проучването са сравнени най-популярните търговски улици от над 330 дестинации в 65 страни по света.

Наемите на столичния бул. „Витоша” нарастват с 10% в последната година и са достигнали 528 на евро на кв. м годишно (44 евро/кв.м месечно). В Европа сме единствено пред Скопие в Македония и естонската столица Талин, които отчитат по-ниски наеми в сегмента – съответно 40 и 30 евро на кв. м на месец.

„Наемите започнаха да

растат тази година за първи път от десетилетие

Интересът към главните търговски улици се възвръща, тъй като те все още имат няколко ключови привлекателни характеристики за търговците – ограничено предлагане на площи и съответно ниска конкуренция в съчетание със стабилен трафик”, коментира Росен Генев от Forton. „Това позволява на много от тях да останат печеливши дори при по-високи номинални наеми в сравнение с новопостроен търговски център.”

„Бул. „Витоша” е най-престижната търговска улици в България, където през последните две години новооткритите ресторанти и кафенета започнаха да привличат нарастващ поток от посетители. Обновяването на булеварда, както и освобождаването на подходящи като размер помещения дадоха отлична възможност за международните марки да отворят свой магазин в столицата при едни от най-изгодните наеми в Европа”, каза още Генев.

Според него

незаетите площи са едва около 6% от общо 22 хил. кв. м

в основната търговска зона на булеварда.

Проучванията на консултантската компания сочат още, че луксозните бутици в София са основно на централните улици. Предпочитани са „Съборна”, „Леге”, източната част на „Алабин”, „Княз Александър I” и „Калоян”, северната част на бул. „Витоша”. В тези зони месечните наеми са 60-70 евро/кв.м.

„Пето авеню” в Ню Йорк отново е №1

Най-скъпа търговска улица в света отново е „Пето авеню” в Ню Йорк, където наемите достигнаха са рекордните 3170 долара на квадрат на месец (2485 евро).

На второ място в класацията на „Коузуей бей” в Хонконг с месечен наем от $2477 на кв. м на месец – с 6,8% по-малко от миналата година. Трета позиция заема „Шанз-Елизе” в Париж. Наемите на основни търговски улици в света са нараснали с 2,4 % на годишна база.

От консултантската компания смятат, че в Европа, Близкия Изток и Африка след период на спад наемите се стабилизират.

Водещите градове в Европа продължават да просперират, като на най-силна активност на наемателите има в Великобритания, Франция и Германия. Резки спадове за последните 12 месеца бяха отчетени на пазарите Португалия, Ирландия, Испания и Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *