Софтуерът ни е по-качествен от китайския

Сред най-бързо развиващите се сектори у нас е софтуерния бизнес.Това стана ясно от последното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия, изготвен от Българската асоциация на софтуерните компании, съобщи „Стандарт“.

През 2014 година приходите в сектора се увеличават с 15%, достигайки 1,373 млрд. лв. През 2013 година този показател е бил 1,198 млрд. лв., отбелязвайки 11% ръст спрямо 2012 г. и 500% спрямо 2005 г. Над 60% от приходите на софтуерните компании са от износ на високотехнологични продукти и услуги. Традиционно се изнася най-много към САЩ, Канада и Западна Европа.

„Данните бяха донякъде изненадващи дори и за нас, не очаквахме, че сме пораснали чак толкова много. За последните години общите приходи на софтуерните компании достигат 3,6 млрд. лв. Ако се вземат 60-те основни отрасъла в България, то софтуерната индустрия е в Топ 25, като изпреварва някои бивши големи сектори“, каза Георги Захариев, който е член на Управителния съвет на БАСКОМ.

От БАСКОМ посочват, че българският софтуер е по-качествен от индийския и китайския, както и че нашите специалисти обикновено са по-квалифицирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *