Социалната комисия в ЕП отказа подкрепа за СЕТА

Социална комисия на Европейския парламент, в която се включват депутати – експерти по заетостта и социалната политика, прие становище, внесено от евродепутата социалист Георги Пирински. В него българският представител призовава Комисията по международна търговия да препоръча на Европейския парламент да откаже да даде съгласие по проекторешението на Съвета на министрите за сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада и Европейският съюз. Преди окончателното гласуване на становището, Социалната комисия отхвърли три поправки, внесени от депутати от Европейската народна партия и либералите, предлагащи даването на съгласие.

Становището, подкрепено от мнозинството в Социалната комисия, представлява важно постижение за всички европейски граждани, работници, синдикати и НПО, както и местни и регионални власти и в ЕС, и в Канада, които се борят за възприемането на нов подход към търговските споразумения, който да осигурява необходимите гаранции за трудовите, социалните и екологичните права, пълно съблюдаване на основните демократични принципи и процедури и съхраняване на правомощията на публичните власти да законодателстват и регулират в полза на публичния интерес и на утвърждаването на общото благо.

Резултатът, постигнат в Социалната комисия на днешната дата, е сериозен стимул в полза на възприемането на такъв подход при вземането на предстоящите решения, както в Европейския парламент, така и в националните парламенти на страните-членки по СЕТА, както и по другите всеобхватни търговски и икономически споразумения, по които понастоящем се водят преговори.

Както е известно вече, това лято СЕТА обаче светкавично раздели европейците на два лагера. Поддръжниците на споразумението сякаш изглеждат по-малко или може би просто не демонстрират шумно мнението си по улиците. Те твърдят, че намаляването на тарифите и хармонизацията на разпоредбите ще осигурят крайно необходимите стимули за бизнеса в период на глобална финансова несигурност. Убедени са, че тя силно ще стимулира икономическия растеж и заетостта в трудните времена. „От европейска гледна точка СЕТА е абсолютно полезно за стимулиране на икономиката. Добро е за Европа. Трябва да побързаме”, призова германският канцлер Ангела Меркел.

Не са малко европейците, които са на точно обратното мнение. Срещу споразумението има голяма съпротива, по ирония на съдбата най-вече в Германия. Повече от 100 хил. души протестираха срещу сделката през ноември в Берлин. Според противниците на СЕТА споразумението застрашава най-вече европейските фермери. Според тях то може да доведе до значителен спад на стандартите за качество в бранша. Съществуват сериозни опасения, че европейските стоки ще бъдат изместени от по-евтините и с по-ниско качество американски продукти. Опасността от ГМО в някои храни, позволени зад океана, нормално плаши особено много жителите на Стария континент.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *