Социалното министерство ограничава безработицата с евросредства

Около 150 хил. работни места ще се запазят и разкрият до края на 2010 г. чрез мерки по оперативната програма „Развитие на човешките ресури“ и Националния план за действие по заетостта. Това прогнозира министърът на труда Тотю Младенов. Той добави, че още 100 хил. служители би трябвало да запазят работата си благодарение на свалянето на осигуровките с 2% от 1 януари 2010 г.

Мисля, че благодарение на тези мерки да ограничим безработицата до по-ниска стойност от предвидените 11.4% средногодишна стойност за 2010 г., каза Младенов. Заместникът му Красимир Попов заяви, че приоритет на социалното министерство ще е опростяването на процедурите за кандидатстване за финансиране по оперативната програма. Ще предложим авансовите плащания да се завишат от 20% на 30%.

От октомври ще се отворят няколко схеми, по които няма да се разработват проектни предложения, а на работещи и безработни ще се дават ваучери за обучение, каза Попов. Според него това ще гарантира висока усвояемост на европейските пари по лесен начин и с нисък корупционен риск. До момента са усвоени 57.6 млн. лв., а до края на 2010 г. сумата трябва да се повиши до 200 млн. лв., каза Попов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *