Спадът в износа тревожи еврозоната

Ралф Аткинс

Данните за неочаквано рязък спад в износа на еврозоната през август събудиха отново съмненията около стабилността на икономическото възстановяване в 16-членния регион. Експортът към страни извън валутното обединение е намалял с 5,8% спрямо юли, с което е компенсирал регистрирания през предходния месец ръст от 4,7%, казват от Евростат, статистическата служба на ЕС.
Развитието е лоша новина за икономическите перспективи на еврозоната, тъй като предполагаемият подем в глобалното търсене за износа на региона бе разглеждан като обещаващ двигател на възстановяване през второто полугодие на 2009-а. Още преди излизането на последните данни обаче икономистите изразиха опасения, че поскъпването на еврото ще подейства като спирачка на растежа.
Европейската комисия предупреди, че разплитането на глобалните икономически дисбаланси може сериозно да засегне еврозоната.
Марко Вали от миланската Unicredit заяви, че поскъпването на еврото не е повлияло последните цифри, защото ефектът му обикновено прониква в системата за около девет месеца. Той не отдава такава значимост на августовския спад, тъй като резултатите от проучването на производството в еврозоната показват стабилен ръст на износа през третото тримесечие. „Нищо в последните данни не говори за внезапна промяна в перспективите за подобрение“, казва Вали.
Най-новият спад в износа на еврозоната е и най-големият след понижението от 12,5% на месечна база през януари тази година.
Месечните данни за експорта често показват колебания, а августовските може да са повлияни от факта, че компаниите спряха производство за необичайно дълъг период през лятото вследствие на кризата. Въпреки това новината помрачи надеждите, че износът върви по силно възходящ тренд.
На конференция във Франкфурт миналата седмица президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви: „Спряхме главоломния спад в икономическата активност, на който станахме свидетели в края на миналата и началото на тази година. Имаме основание да вярваме, че ни очаква постепенно възстановяване, но несигурността около тази перспектива остава висока“. Предпазливостта на ЕЦБ обяснява защо финансовите пазари не очакват покачване на официалните лихви поне до втората половина на следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *