Спадът на БФБ изяжда парите за пенсии

Парите за втора пенсия в пенсионните фондове намаляват правопропорционално на спада на борсата. Това заявява пред БНР изпълнителният директор на Българската фондова борса Иван Такев.

Данните на БФБ показват понижение на основния индекс SOFIX с близо 18% на годишна база през февруари, до 487.79 пункта. В същото време широкият BGTR 30 е загубил над 75 от стойността си, до 397.97 пункта.

Капитализацията на основния пазар на БФБ през февруари намалява с 0.33% на месечна и с 19% на годишна база, до едва 3.69 милиарда евро.

„Колкото са по-ниски цените на акциите на Българската фондова борса, толкова са по-малки инвестициите на пенсионните фондове, а фондовете именно инвестират парите, които получават осигурените лица, респективно пенсиите при равни други условия биха били след време по-ниски“, коментира Такев.

Според него понижението на капитализацията на фондовия пазар, предизвикана от новите регулации за инвестициите в земеделски земи, забраняващи участието на компании извън Европейския съюз и такива регистрирани в офшорни зони, директно води до намаляване на парите за пенсии.

„При всички положения спадът на борсата обаче е право пропорционален на намалението на стойността на пенсионните партиди в пенсионните фондове“, подчертава Такев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *