Спадът на междубанковите лихви в Европа носи измамно успокоение на пазара

Последните седмици за междубанковите пазари преминават под знака на непрекъснат спад на лихвите, които банките си начисляват една на друга. Тримесечният LIBOR падна до рекордно ниско ниво, което накара мнозина анализатори да отдъхнат с успокоение и надежда, че кризата на финансовите пазари отминава.
През последната седмица тримесечният LIBOR падна до 0,66 на сто, след като на 10 октомври стойността му достигна 4,82 на сто. Дали обаче наистина кризата си отива, или рекордно ниският LIBOR предлага на пазарите измамно спокойствие и заблуда, че ситуацията се стабилизира?
Информацията, която предоставят от Британската асоциация на банкерите (ВВА) показва, че зад ниския LIBOR се крие огромна пропаст между лихвите, които банките изискват една от друга. Разликите между тримесечния лихвен процент, който искат една от друга отделните банки, е достигнал най-високите си нива за настоящата година.
Това ясно показва, че на пазара все още липсва доверие и че отделните банки не са склонни да си предоставят кредити.
„Прекалено рано е да се отсъди дали кредитната криза е приключила“, заявява Казуто Учида от Mitsubishi UFJ за Bloomberg. „Банките остават предпазливи при увеличаването на кредитирането на междубанковия пазар заради големите притеснения относно риска, който крие насрещната страна“.
На фона на топящия се LIBOR разликите между лихвените проценти, които изискват различните банки, е в границите на около 7,5 базисни пункта през настоящия месец. Тази разлика е доста по-висока от измерените през април 4,9 пункта и далеч над спреда от 1,5 базисни пункта, наблюдавани през шестте месеца преди колапса на Lehman Brothers.
Всичко това показва, че пазарите може би преувеличават в оптимизма, че финансовата криза отминава. При всички случаи може да се каже, че има окуражителни сигнали, но различията на този етап показват, че е рано да се твърди подобно нещо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *