Спад на петрола след решението за отваряне на резервите, бензинът поскъпва

Цените на суровия петрол се понижиха в четвъртък, след като Белият дом реши да отвори петролните резерви на страната, за да помогне на компаниите, засегнати от урагана Катрина, съобщи АП.

Фючърсите на бензина обаче скочиха с 3%, заради опасенията от щетите, нанесени на рафинериите в Мексиканския залив.

Суровият петрол с доставка през октомври се търгува на NYMEХ с 34 цента по-малко на 68.60 долара за барел, а бензинът с доставка през октомври скочи с 5 цента до 2.3050 долара за галон.

Ефектът от урагана Катрина ще проличи най-вече при преработката на суров петрол в бензин, а не в извличането на суровината, съобщиха от енергийното министерство на САЩ.

Цената на суровият петрол достигна рекордните 70.85 долара за барел на 30 август. Цените са с повече от 50% по-високи отколкото преди година.

От министерството на енергията на САЩ съобщиха, че резервите може да бъдат отворени в четвъртък.

Европа също обсъжда възможността да отвори собствените си запаси от бензин и гориво за отопление, според официални източници.

Предвид високите цени на горивата и на фона на прогнозите, че са възможни и ценови равнища от 100 долара за барел суров петрол, все по-голямо внимание се обръща на алтернативите на петролните горива, сред които е метанът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *