Спад на фондовите борси след срива на инвеститорското доверие в Германия

Европейските акции поевтиняха във вторник, 12 август, след най-голямото си поскъпване от април. Компании, сред които и Henkel отчетоха спад на акциите, а руски конвой с помощи се е насочил към Югоизточна Украйна, пише Bloomberg. На американските фондови борси акциите също приключиха на червено. Причина бяха основно нарастващите притеснения за конфликтите в Украйна и Близкия изток, както и спада на инвеститорското доверие в Германия. Азиатските акции се колебаят днес, 13 август, между печалби и загуби. Китайските акции, в частност, отчетоха загуби след като бяха публикувани данни за неочакван спад на броя на отпуснатите нови кредити в страната.

Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0.2% до 328.74 пункта. Бенчмаркът се понижи с 2.1% миналата седмица, на фона на кризите в Ирак, Украйна и Ивицата Газа. Само в понеделник обаче индексът отчете 1.4% ръст, след новината, че руски бойни самолети са прекратили ученията си по границата с Украйна.

Русия е изпратила 280 камиона към Югоизточна Украйна във вторник, които ще доставят хуманитарна помощ – храна, лекарства и вода за пиене, съобщи Итар-Тасс. По-рано САЩ предупреди президента Владимир Путин да не използва помощта, за да прикрие изпращането на военни в Украйна. Последната изрази страхове, че конвоя с хуманитарна помощ ще пренесе и военно оборудване за подкрепа на проруските сепаратисти.

Германското инвеститорско доверие се понижи за 8-и месец през август, което също е резултат от кризата в Украйна. Забавеното възстановяване на еврозоната замъгли перспективите за най-голямата икономика в Европа. Центърът за икономически проучвания ZEW съобщи, че индексът на очакванията на инвеститори и анализатори, който цели да предвиди икономическото развитие в следващите 6 месеца, се е понижил до 8.6 пункта от 27.1 пункта през юли. Прогнозите бяха за спад до 17 пункта.

Националните бенчмарк индекси се понижиха в 11 от 18 западноевропейски държави. FTSE 100 остана почти без промяна, CAC 40 се понижи с 0.9%, а DAX потъна с 1.2%.

Акциите на Henkel се сринаха с 5.3% до 78.16 евро. Германският производител на секундното лепило Loctite и перилния препарат Persil съобщи, че ръстът на продажбите ще се забави през втората половина на годината. Конфликтите в Украйна и Близкия изток оказват негативно влияние на компанията. От Henkel съобщиха, че очакват печалбата преди лихви и данъци, с изключение на еднократни елементи, ще нарасне с 2.1% до 674 млн. евро през 2014 година. Цифрата на анализаторите е 661 млн. евро.

Националната банка на Гърция отчете ръст на цената на акциите си с 4% до 2.35 евро, а банка Piraeus регистрира 3.9% повишение до 1.35 евро за акция. В Италия, Banca Popolare di Sondrio Scarl също отчете повишение – с 3.3% – до 3.24 евро на акция, а Banca Monte dei Paschi di Siena SpA – с 4.8% – до 1.08 евро на акция. Акциите на втория най-голям кредитор в Германия Commerzbank поскъпнаха с 1.7% до 10.62 евро. Като цяло групата на банките в Stoxx 600 отчете третото най-голямо повишение сред 19 индустриални групи в индекса.

В САЩ, индексът Standard & Poor's 500 се понижи във вторник с 0.2%, след най-голямото двудневно повишение от април. S&P 500 се покачи с 1.4% в петък и понеделник на фона на спекулации, че напрежението между Русия и Украйна ще намалее, а американските въздушни нападения в Ирак ще отблъснат екстремистите от Ислямска държава.

Правителствен доклад показа, че новите работни позиции в САЩ се се увеличили с най-големия си темп от повече от 13 години. Тези данни са изключително важни за пазарните играчи, тъй като се използват от Федералния резерв като насока за водене на паричната политика на страната.

Други скорошни доклади показаха, че брутния вътрешен продукт на САЩ се е повишил с 4% на годишна база през второто тримесечие. С това се потвърди виждането на ФЕД, че свиването на американската икономика през първото тримесечие е било временно явление.

На азиатските борси, индексът MSCI Asia Pacific се покачи днес с 0.1% до 146.74 пункта в 12:21ч. в Токио, след като малко по-рано отчете спад с 0.2%.

Hang Seng China Enterprises се понижи с 0.5%, след като Централната банка на Китай съобщи, че съвкупното финансиране в страната е било 273.1 млрд. юана ($44.3 млрд.) през юли, което се разминава с прогнозата на анализатори за 1.5 трилиона юана.

Новоотпуснатите кредити в страната са 385.2 млрд. юана, което е едва половината от прогнозираното. Паричният агрегат M2 се е понижил по-малко от отчетените през миналата година 13.5%.

Shanghai Composite се понижи с 0.8%, а Hang Seng с 0.2%.

Японският Topix се колебае между печалби и загуби след новината, че икономиката на Япония се е свила с 6.8% през трите месеца до юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *