Спасиха ли долара?

Aмериканските политици може и да са намерили решение за настоящата криза, но анализатори коментират пред CNBC, че статутът на долара като глобална резервна валута е под въпрос.

„Мисля, че наблюдаваме падението на долара като международна резервна валута,“ заяви Крис Уотлинг, главен изпълнителен директор на Longview Economics. Според Аласдеър Маклауд, ръководител на проучванията в GoldMoney Foundation, доверието в долара е „ударено много, много лошо“.

Спекулациите за отстъплението на долара от ролята му на резервна валута продължават вече няколко години. Анализаторите посочват други световни валути като швейцарския франк, японската йена и китайския юан като потенциални претенденти за ролята.

Всички са единодушни за едно – ако доларът загуби статута си на най-надеждната валута в света, Съединените щати ще загубят правото си да печатат неограничено количество пари, за да плащат дълговете си. Т.е. ще бъдат принудени за върнат взетото назаем.

Международният валутен фонд отчита, че в началото на тази година делът на долара в глобалния валутен обмен е намалял, за сметка на японската йена швейцарския франк и т.н.

Но тази тенденция изглежда се стабилизира през второто тримесечие, когато доларовите транзакции са били на стойност $3 760 млрд. или 61.9% от целия валутен обмен при 61.5% през същия период на 2012 г.

През тази седмица Европейската централна банка сключи суапово споразумение с Китайската народна банка, което дава основа за осъществяване на директен валутен обмен между двете икономики. Такива споразумения вече има с централните банки на Япония и Великобритания.

Юанът обаче е много далеч от това да замести долара като глобална резервна или дори търговска валута. Това може да се промени след няколко десетилетия, но китайските пари все още дори не се търгуват свободно на валутните пазари.

На практика доларът все още няма алтернатива. Икономиката на еврозоната е достатъчно голяма, но работи с излишъци по текущата сметка, което не позволява на еврото да се превърне в глобален конкурент на долара.

Йената има статут подобен на долара, но японската икономика не е достатъчно голяма на фона на глобалната търговия и производство.

Въпреки това инвеститорите трябва да имат едно наум, защото историята познава падението на валути по-силни от долара, като например британския паунд, който доминира в световен мащаб в продължение на близо век и половина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *