Спасяването на Banco Espirito Santo тества рамката на ЕС за банковите фалити

Спасяването на португалската Banco Espirito Santoпоказва, че европейските регулатори взимат пример от Испания вместо от Кипър, когато търсят начини да помогнат на банка в затруднение, без да създават паника на пазарите, пише Bloomberg.

Оказаната помощ в Португалия тества новата рамка на Европейския съюз (ЕС), касаеща банковите фалити. Тя бе създадена, след като спасителните заеми, предоставени на редица държави, предизвикаха риск от разпад на еврозоната.

Вместо вложителите, чиито депозити не са гарантирани, и обезпечените облигационери да понасят загуби, както се случи в Кипър, Португалия последва примера на Испания след спасяването на нейния финансов сектор. Португалските акции и облигации поскъпнаха след решението на Лисабон.

„Системната еврокриза свърши“, пише в писмо до своите клиенти главният икономист на Berenberg Bank Холгер Шмединг. „Въпреки че еврозоната все още има проблеми, сега тя разполага с добре смазана машина, с която да ги разрешава. Порочните рисковете от зараза, които бяха отличителният белег на кризата в еврозоната, могат да бъдат държани настрани“.

Централната банка на Португалия предостави 4,9 млрд. евро на Banco Espirito Santo. Помощта ще бъде за сметка на акционерите и на необезпечените облигационери, докато средствата на всички обезпечени облигационери и вложители на банката ще бъдат защитени. Banco Espirito Santo ще бъде разделена на две – на „добра“ банкапод названието Novo Banco и „лоша“ банка, която ще приюти токсичните експозиции на целия закъсал кредитор.

Спасяването на Banco Espirito Santo се случва в разгара на прехода към новия режим на надзор. ЕС затегна правилата, по които банките могат да получават държавна помощ, а ЕЦБ започна своите прегледи. По-късно през годината финансовата институция ще оповести оценката си за счетоводните баланси на най-големите банки в еврозоната преди да поеме надзора над тях. От 2016 г. ще влязат в сила по-строги правила за кредиторите на фалиращи банки.

„Тъй като финалният вариант на правилата не е готов, Banco Espirito Santo най-вероятно ще бъде поредната банка, спасена с парите на данъкоплатците“, коментира от своя страна главният икономист на Maverick Intelligence Мегън Грийн. „Това означава, че дългът ще бъде за сметка на държавата и че данъкоплатците ще го поемат – по подобие на случилото се в Ирландия.“

Специалният банков резолюционен фонд на Португалия, създаден през 2012 г., ще получи правителствен заем в размер на 4,4 млрд. евро, за да финансира операциите си. Средствата ще бъдат изплатени с постъпленията от продажбата на Novo Banco. Вчера ЕС одобри спасяването на Banco Espirito Santo, което е в унисон с правилата за предоставяне на помощ от държавата.

Когато се харчат пари за стабилизирането на изпаднала в затруднение банка, новата правна рамка на ЕС изисква частният сектор да възстанови средствата, след като кризисният момент отмине. В случая на Banco Espirito Santo Централната банка на Португалия ще управлява „добрата“ банка, чиито активи трябва да бъдат разпродадени.

Освен това лошото положение на Banco Espirito Santo припомня на инвеститорите, че трябва да бъдат нащрек за назряващи банкови проблеми, тъй като ЕЦБ продължава с прегледите на балансите на търговските банки на Стария континент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *