Спекулации с дълга и рейтинга

Съмнения около емитирането на нов дълг плъзнаха в политическите среди. Според тях българското правителство иска да ускори емитирането на облигации на международните капиталови пазари заради страх, че големите рейтингови агенции може да влошат оценките си за страната.

Вчера депутатът от ГЕРБ Делян Добрев прогнозира, че лошото състояние на енергетиката може да доведе до негативни прогнози за България от големите рейтингови агенции.

Moody's трябва да обяви евентуалните промени в рейтинга на България на 6 юни, научи “Труд”. Standard & Poor's ще направи това на 13 юни, а Fitch – на 4 юли.
Това е прекалено кратък срок, за да бъде подготвена новата емисия облигации преди оценките, обясни икономистът Емил Хърсев пред “Труд”. Петър Ганев от Института за пазарна икономика обаче не изключи възможността това да стане в съкратен срок.

Кабинетът вече предложи за ратифициране от парламента договорите с банките мениджъри на емисията. Това са Citigroup, HSBC и J.P. Morgan. България планира да вземе от международните пазари до 1,5 млрд. евро. Това може да стане на един или на няколко транша. Парите са за погасяване на падежи по дългове през 2014 г. и 2015 г. и за покриване на бюджетния дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *