Спестяването като страст

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пестенето доставя удоволствие

30 октомври е Световен ден на спестяванията. Идеята се заражда в САЩ през 1925 година под мотото: „Уважавай всеки цент!“. Днес едни от най-пестеливите в света са германците. За тях пестенето се е превърнало в страст.

 Германците минават за доста пестеливи. Това се потвърждава и от статистическите данни. От всеки 100 евро те успяват да спестят средно по 11 евро. Само през миналата година жителите на Федералната република са успели да сложат настрана общо 189 милиарда евро.

Германецът обикновено пести за почивка, за вещи за дома, за закупуване на къща или апартамент и за „черни дни“. Повечето германци обаче пестят най-вече от удоволствие. За тях икономисването вече се е превърнало в страст.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Германецът пести най- вече за пътешествия
Без цигари – може, без екскурзии – не!
Статистически погледнато на всеки жител на ФРГ се падат средно по 59 000 евро в спестовната книжка. През 2010 процентът на спестяванията, т.е. дялът на спестяванията съобразно доходите, е така висок, както не е бил от 15 години насам, казва икономистът Андреас Блей:
„Това е много радостно явление, защото успяваме да заделяме пари настрана за бъдещето. Германците очевидно осъзнават, че спестяванията са от първостепенно значение.“
На въпроса от какво бихте могли да се лишите, за да пестите повече, повечето германци посочват на първо място цигарите, а на второ – пътувания с личния автомобил. От храна и екскурзии обаче не иска да се откаже почти никой.
Кой ще наследи спестяванията?
Възниква обаче въпросът: на кого германците завещават спестяванията си? Напускайки този свят, всеки германец разполага с имущество на средна стойност от 150 000 евро. Поради ниската раждаемост обаче страстно спестените пари на германците ще остават все по-често не за наследници, а за държавата.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *