Спешни промени трябват в управлението на еврофондове

Системата за управление на еврофондовете у нас има нужда от спешни промени. Това стана ясно по време на кръгла маса за резултатите от двата одита за евросредствата, възложени на Сметната палата от парламента.
Вицепремиерът и министър по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева заяви, че моделът трябва да се централизира и опрости в най-кратки срокове. «В нито една страна членка на ЕС няма 9 органа на управление на еврофондовете. Децентрализирания модел на България е уникален в това отношение” – коментира министър Плугчиева. Тя обаче призова да не се залита в крайности, тъй като това може да доведе до блокиране на еврофондовете за повече от година.
От своя страна Надежда Сандолова от Европейската сметна палата посочи, че промените към централизация трябва да бъдат направени плавно и без политическа намеса. Предложено бе още да бъде създадена централизирана агенция или специализирано министерство, като алтернативата е трансформация на съществуващите структури за управление на евросредствата.
Вицепремиерът Меглена Плугчиева ще предложи да бъде изготвена правителствена декларация, която да се представи на страните членки на съюза и на ЕК по отношение на обсъжданите промени у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *