Спиди отчете 18,7% ръст на приходите

Приходите на спедиторската компания Спиди АД достига 68,3 млн. лева или 18,7% ръст спрямо 2015 г. Ускорението на приходите е валидно за всички сегменти на бизнеса, като на местния пазар ръстът на приходите достига 15,7%, а в Румъния доближава 30%. Това показват данните от публикувания финансов отчет на публичното дружество за второто тримесечие на 2016 г.

 

Общият брой на обработените пратки е близо 11,5 млн. бр., което представлява нарастване с 23% спрямо същия период на предходната година. Особено активно се развиват международните услуги, като от компанията посочват, че с основен принос е лансираната през 2015 г. услуга Express Balkans. През юни месец Спиди навлезе активно и в сегмента на пощенските услуги с новата си услуга Спиди поща.

Продължава процесът по реновиране на офисната мрежа с изцяло нова визия, като към нея бяха включени и 21 автоматични пощенски станции (АПС), позиционирани в супермаркети и големи търговски центрове. Всичко това е свързано и с рекорден размер инвестиции, които за първите шест месеца на годината надхвърлят 11 млн. лв. при 13,5 млн. лв. за цялата 2015 г.

Преобладаващата част от средствата са насочени към оборудване на логистичните центрове, внедряване на АПС, компютърна техника и друго оборудване. Значителна инвестиция е въвеждането на нова поточна линия за сортиране на пратки в основния хъб в София, която повишава капацитета на центъра близо 3 пъти пише infostock.bg.

Агресивното развитие на Спиди води до повишаване на разходите за подизпълнители и възнаграждения, което дава резултат в понижаване на рентабилността – оперативната печалба се понижава с 6,6% на неконсолидирана и 4% на консолидирана база до размер от 9,86 млн. лв. Нетната печалба се понижава до 3,87 млн. лв.  (неконсолидирана) и 3,1 млн. лв. (консолидирана) поради над 30% увеличение на амортизациите. В доклада за дейността, компанията посочва, че предвижда с повишаването на натоварването на капацитета да се възстанови и рентабилността.

На 14 юни 2016 г. Спиди АД гласува разпределянето на 6 029 588.47 лв. или 1,13 лв. дивидент на акция. Изплащането стартира на 14 юли 2016 г.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *