Спират субсидии за животни без преглед и ваксини.

Ако не се изпълняват ветеринарномедицинските мероприятия и държавната профилактична програма за ваксиниране, ще бъдат спирани субсидиите за животновъдите. За целта ще бъде създаден специален модул, който ще оповестява веднага във фонд „Земеделие“, че съответният фермер не е допустим за подпомагане, съобщи в сряда зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Агроведомството е разработило пакет от законодателни промени, които да подобрят ситуацията след избухналите огнища на антракс и бруцелоза у нас.

„Само тази година сме платили около 310 млн. лв. за сектор „Животновъдство“ и би следвало фермерите да изпълнят всички ветеринарномедицински изисквания“, обясни Димитров. Предвижда се създаване и на нов софтуерен продукт към информационната система на агенцията по храните. Ще бъде разработено електронно здравно досие на животните у нас, което да включва прегледи и ваксини.

Ще бъде регламентирано и задължителното посещение на ветеринар в стопанствата. Предложението, той да идва поне веднъж месечно, дори и да няма конкретен повод. В интервю за „24 часа“ шефът на агенцията по храните д-р Дамян Илиев каза, че има села, в които ветеринар не е влизал от години.

Водели се и преговори с финансовото министерство за създаване на фонд „Епизотии“, който да позволява бърза реакция при зарази.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *