Списъкът на непослушните при дядо Коледа се води от Wall Street

Дойде времето, когато Дядо Коледа трябва да погледне списъците си за послушните и непослушните през изминалата година. Когато става въпрос за Wall Street обаче той най-вероятно ще използва само единия списък – този на непослушните. Сайтът investopedia.com ни предоставя този списък, затова нека надзърнем в него :

ФЕД и Министерството на финансите

В стремежа си да се справят с безпрецедентната финансова криза, ФЕД и Финансовото министерство в САЩ създадоха няколко смущаващи прецеденти. Единият от тях е липсата на обяснение върху действията, които бяха предприети и причините за тяхното прилагане. Някои от тези действия изглежда, че могат да доведат до подкопаване на основата на системата, която институциите така усърдно се опитаха да спасят. Пример: силните оръжия, които изпълнителният директор на Bank of America Кен Левис използва, за да завърши сделката с купуването на Merrill, въпреки опасенията от баланса на последната.
Като допълнение на поставените под въпрос действия на държавните институции е и това, че ФЕД и Министерството на финансите продължават да си играя с огъня под формата на инфлация. Въпреки, че масивните продажби на държавни облигации от ФЕД бяха ограничени, ниските нива на лихвите и загубата на пари доведе до слаб долар и може да се окаже следващият балон, ако юздите не бъдат хванати здраво, и то в най-скоро време.

Бърнард Мадоф

След като унищожи Коледата за мнозина през 2008 г., Мадоф ще прекара както тазгодишната, така и следващите Коледи в затвора. Неговата масивна пирамида бе по-скоро психологически удар за финансовия свят, отколкото паричен. Въпреки измамените клиенти, които включват и благотворителни фондации, хаосът от прегретия пазар през последните три години изтри трилиони и направи криминалното престъпление на Мадоф да изглежда много по-нищожно, отколкото в действителност е.
Всъщност неговите действия породиха обществения гняв и запалиха популизма срещу други играчи на Wall Street. Отражението на този гняв все още личи в позицията на много политици относно капиталовия пазар в САЩ и в анти-бизнес завоя на някои законодателни предложения.

Белият дом

Тази година бе изпълнена с призиви към бизнеса да работи заедно с политиците, за да се намери решение на кризата и да се прекрати рецесията. Странното е, че 2009 бе белязана и с жажда за бизнес кръв. Този подход ала Джекил и Хайд е неизбежен, когато политиците трябва да балансират между желанието за отмъщение, най-доброто за държавата и политическите възможности, които кризата им предостави.
Бонуси от 90% бяха едни от най-тъжните моменти във финансовата история на САЩ. Опит да се прекъсне договорно право и да се създадат противоречия между данъкоплатците и финансовите ценности, които направиха Америка световна сила.

Прекалено големите, за да фалират, компании

В тази категория влизат банки, автомобилни производители и всички други, които са защитени от държавата, заради тяхната значимост. В крайна сметка много от тези прекалено големи, за да фалират, компании стигнаха до края и платиха огромна цена за тяхното спасяване. Капитализмът действа най-добре, когато грешни решения, независимо дали се пораждат в самата страна или идват отвън, имат бързи последствия. Да използваш парите на данъкоплатците, за да намалиш или избегнеш тези последствия, няма да помогне. Това само ще създаде нови непредвидени последствия в бъдеще. Като данъкоплатци искаме компаниите, спасени с държавни пари, да бъдат контролирани и наблюдавани от правителството, за да сме сигурни, че най-лошото няма да се повтори. Като инвеститори обаче всяка държавна намеса във финансовата система е причина да се тревожим.

Правейки листа, проверявай два пъти

Явно е че през 2009 г. има предостатъчно непослушни, които заслужават да бъдат пропуснати от Дядо Коледа. Все пак обаче има и леки проблясъци на надежда. Има политици и бизнесмени, които се борят за фискална отговорност. Слава богу тези малки проблясъци ще продължат да растат и ще донесат светлина през Новата година, която иначе би била тъжна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *