Спогодба между България и Канада гарантира пенсионните права на 50 000 българи

 Документът ще регламентира и гарантира пенсионните права на над 50 000 българи, които живеят и работят в Канада и на още хиляди, които имат законен трудов стаж от западната страна.
Договорът между двете страни беше подписан в началото на октомври 2012 г. от социалния министър Тотю Младенов и канадския министър по човешките ресурси и развитие на уменията Даян Финли. Тогава от социалното министерство обясниха, че очакват той да започне да действа през втората половина на 2013 г., като се предвижда в изчисленията на осигурителния стаж и размера на пенсиите да се включват и периоди от преди влизането му в сила.  Общият размер на пенсията на хората с трудов стаж от Канада ще се определя от дохода и периодите на осигуряване във всяка от двете страни. С други думи, пенсията в България ще се фиксира на базата на осигурителния стаж, придобит в страната ни, а канадската пенсия ще се отпуска само за периодите, за които българите са правили осигурителни вноски там.
Две агенции ще следят изпълнението на спогодбата – за България това е Националният осигурителен институт, а за Канада – направление „Международни операции“ към Министерството за развитие на човешките ресурси и уменията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *