Споразумяхме се с Румъния за газова връзка в участъка Русе-Гюргево

България и Румъния се споразумяха за изграждане на междусистемна връзка за пренос на природен газ в участъка Русе – Гюргево, съобщиха от Българския енергиен холдинг. Това е обсъдено на среща в София между ръководствата на „Булгартрансгаз“ , дъщерно дружество на „Български енергиен холдинг“ и румънската „Трансгаз“. Двете страни са обсъдили и изграждането на газопровод, свързващ двете газпроводни системи в района Русе – Гюргево, както и проучване на възможността за връзка в района на Исакча и Негру Вода.

Двете страни ще анализират възможността за използване на частично финансиране от Европейските фондове за изграждане на връзката Гюргево-Русе. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Ангел Семерджиев обясни, че предварителните проучвания ще се финансират от българския оператор и от румънския „Трансгаз”. Цената на предварителните проучвания все още не е уточнена защото, по думите на Семерджиев, „зависи какъв ще е обхватът”. До две седмици сме се разбрали да сме готови със заданията, допълни той.

На въпрос дали започването на проекта за връзка Русе-Гюргево в толкова кратки срокове е знак, че ще има втора газова криза, Семерджиев отговори: „Може да се счита като мярка за създаване на по-голяма сигурност за снабдяването и на двете системи – на румънската и на българската. В този смисъл това е дългосрочна мярка, тя не е за кризисна ситуация. За кризисните ситуации имаме краткосрочни мерки”.

Предстоят анализи за възможностите за реверсиране на потока на газ на газоизмервателната станция в Исакча.

В бъдеще ще бъдат обсъдени и вариантите за допълнителни междусистемни връзки между двете страни.

Източници: Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *