ЕЛАНА Трейдинг: Ще има добри възможности за инвестиции в злато и акции

Резултатът от референдума за Brexit променя Европа и икономическата среда, така че второто полугодие на 2016 г. ще бъде несигурно и ще държи инвеститорите нащрек, това посочват анализаторите на ЕЛАНА Трейдинг в традиционния си преглед на прогнозите за финансовите пазари в средата на годината. 

Дългосрочната тенденция за растеж при суровините остава, посочват експертите от инвестиционния посредник. Brexit ще тежи на Европа и ще забави икономиката на континента, което ще се отрази и на България.  Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, обръща внимание на проблематичното състояние на големите банки в Европа, особено в Италия, заради което предупреждава да се избягват банкови акции. Но волатилните движения на борсите ще създадат добри възможности за инвестиции в злато или акции на златодобивни компании, както и тези свързани с петролния сектор. Инвестицията в индекси или акции на големи водещи компании, сектори като търговията, комуналните услуги и големите фармацевтични компании ще продължат да са атрактивни, отбелязват анализаторите. На Българската фондова борса интересът към акциите с дивиденти ще нараства устойчиво на фона на ниските лихви по депозитите.

Цената на златото се повиши значително през тази година. За 6 месеца благородният метал е поскъпнал с 24%. Пазарът на злато е обърнал посоката си и през следващите години ще продължава да расте. Но в краткосрочен план ръстът на цената създава предпоставки за кратка корекция до края на годината. Спад до равнището от 1200 долара трябва да се разглежда като възможност за покупки на суровината и особено на акции на компании от сектора като дългосрочна инвестиция. Те са евтини в момента и с перспектива за висока доходност.

Европейските индекси са надолу от началото на годината, като най-слабо се представят италианските акции. Решението за Brexit имаше много негативен ефект върху пазарите в Европа, но не прерасна във финансова криза въпреки проблемите с банковия сектор. Резултатите от стрес-тестовете на европейските банки ще покажат необходимост от вливане на капитали в много от големите финансови институции. Инвеститорите трябва да отбягват банковите книжа, докато няма резултати от преструктуриране на активите и дейността им анализира elana.net.

Индексите в САЩ достигнаха рекордни равнища в средата на 2016 г. Очакванията на анализаторите от ЕЛАНА Трейдинг са, че пари от американския пазар ще може да се правят при краткосрочни ръстове, и това остава актуално и за втората половина на годината.Корекция от 10%-15% на американския фондов пазар ще има през есента. Така че спекулативните инвестиции са на ход. Освен инвестицията в индекси или акции на големи водещи компании, сектори като търговията, комуналните услуги и големите фармацевтични компании ще продължат да са атрактивни. За първата половина на годината този тип компании вече показаха ръстове на акциите си от по 10-20%. Компаниите от добива на петрол и ценни метали също направиха значителен ръст, а очакваната корекция на суровините отново може да ги направи интересни за средносрочна инвестиция.

 

Орлин Делев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *