Спрете субсидиите, пречат ни!

Звучи нелогично да го казвам аз, човекът, който повече от 30 години се занимава със земеделие, но…

Конкретният повод е това, което се случва с прилагането на Програмата за развитие на селските райони през тази година.

Отвори се Мярка 4.1, допуснати за разглеждане са 22% от проектите. Бенефициентите на останалите 78% загубиха около 80 млн. лв. от направени предварителни разходи – за изготвяне на бизнес планове и архитектурни, технологични и други проекти.

Отвори се Мярка „Млад фермер“, едва половината ще получат одобрение.

Предстои от 7 до 12 септември отваряне на Мярка 121 от стария програмен период. ДФ „Земеделие“ е определило критериите за допустимост и оценка на проектите.

Какво прави впечатление?

Ако за Мярка 4.1 младите фермери получаваха 5 точки, то сега те са 10, 30 % от сегашния финансов ресурс се отделя за сектор животновъдство, 5% за биопроизводство, като то носи 25 точки, вместо 15 по Мярка 4.1, организации на производители носят 10 точки, вместо 4, и внимание – тютюнопроизводителите получават 10 точки, вместо заложените им 3 по Мярка 4.1.

Не е за вярване, но изведнъж от „приоритетите“ на Министерството на земеделието и храните са изчезнали плодовете и зеленчуците.

Тъй като се занимавам и с консултантска дейност, усещането сред фермерите е, че от две години насам всички схеми за подпомагане се правят на „принципа на обществените поръчки“, победителите се знаят в мига, в който се изготвят правилата за участие. Иначе може ли министър Танева да обясни по какви критерии са променени бонус точките в двете мерки – 4.1, отпреди 4 месеца, и сега – за Мярка 121. И как така 3/4 от кандидатите не се допускат до разглеждане?! Да, огромната част от тях ги пускат на стадиона, но не и на терена, остават просто зрители! Да чоплят семки…

И още нещо – след като се „усвоиха“ едни пари за калифорнийски червеи, сега на ход са „схемите“ за зимуващите гъски и… тиквите. Да, и тиквите са сред приоритетите на Министерството на земеделието и храните!? А колко простичко е да попиташ преработвателните предприятия от каква суровина имат нужда, те се нуждаят основно от пипер, домати, патладжан. От тикви – не.

Не само субсидиите трябва да се спрат, по-добре ще е да се закрие и Министерството на земеделието и храните. За какво ни е? /Красимир Кумчев , аграрен консултант и фермер/БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *