Спряха корабите в Охридското езеро

Забрана за корабоплаване в Охридското езеро е в сила от петък и стотици туристи не са успели да отплават за манастира „Св. Наум”. Това пише скопският „Утрински весник”, цитиран от „Фокус“.

Заповедта на Министерството на транспорта на Македония е била връчена в петък привечер. В събота и неделя собствениците на кораби са протестирали, като са определили заповедта като „незаконна и нерационална”. В нея се уточнява, че всички плавателни съдове трябва да се пререгистрират във френската фирма „Бюро Веритас”, след прекратяването на договора с „Лойд”.

Представителят на „Лойд” е привлечен по обвинението за потъването на корабчето „Илинден” през септември миналата година, когатозагинаха 15 български туристи. Собствениците на охридските плавателни съдове са недоволни от избора на френската фирма, тъй като нейната цена е 4 пъти по-висока от тази, предложена от българска фирма.

Според протестиращите корабособственици за пререгистрацията на корабите сега ще трябва да се заплаща по 7500 евро, докато предложението на българския корабен регистър е било за цена 1500 евро.
Немската компания „Лойд” отказа продължаване на договора за регистриране и контрол на охридските плавателни съдове 15 дни преди крайния му срок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *