Спъват бизнеса на чужденците у нас

Подготвените от външно министерство промени в Закона за чужденците създават условия за корупция и налагат допълнителна административна тежест за чуждите инвеститори. Това твърдятБТПП, икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции.

Cпоред новите текстове, за да получат разрешение за продължително пребиваване в България представителите на чужди фирми, те трябва да бъдат подложени на международно проучване.Според БТПП именно при това проучване ще се създадат условия за корупционни практики.

“Смесват се критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица”, обясниха от палатата.

“Задават се твърде субективни критерии за оценка, което значително затруднява кандидатстването и получаването на разрешително за продължително пребиваване“, обясниха от агенцията за инвестиции.

В закона например се иска от всеки чужденец, кандидатстващ за постоянно пребиваване, да създаде поне 10 работни места на пълен работен ден.

Миналата година у нас едва 304 души са получили разрешение за пребиване с цел бизнес, сочат данните на Евростат. За сравнение Полша е допуснала по този критерий 206 176 чужденци.

От Министерството на икономиката посочиха, че е нужен диференциран подход при издаването на визи, част от процедурата да бъде съкратена и службите да осъществяват не предварителен, а текущ или последващ контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *