Сравнение на иновационния потенциал на държавите-членки на ЕС

Годишният доклад на Съюза за иновации Scoreboard осигурява сравнителна оценка на научните изследвания и иновациите на държавите-членки на ЕС-27 и относителните силни и слаби страни на техните системи за изследвания и иновации.Той помага на държавите-членки да оценят областите, в които те трябва да съсредоточат усилията си, за да се даде тласък на техните резултати в областта на иновациите.

В допълнение, индексът обхваща Хърватия, Сърбия, Бившата югославска република Македония, Турция, Исландия, Норвегия и Швейцария.

На база по-ограничен брой показатели, налични в международен план, индексът също така обхваща Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Индия, Япония, Русия, Южна Африка, Южна Корея и САЩ.

На всеки две години индексът на Съюза за иновации е придружен от Регионален иновационен индекс.

Основни резултати от Съюз за иновации Scoreboard 2013

Кои са иновационните лидери в Европейския съюз?

Въз основа на Обобщения иновационен индекс, държавите-членки попадат в следните четири групи страни:

Иновационни лидери:Швеция, Германия, Дания и Финландия, са над средното ниво за ЕС.
Иноватори:Холандия, Люксембург, Белгия, Великобритания, Австрия, Ирландия, Франция, Словения, Кипър и Естония показват изпълнение близо до средното за ЕС.
Умерените новатори: Развитието на Италия, Испания, Португалия, Чешката република, Гърция, Словакия, Унгария, Малта и Литва е по-ниско от средното за ЕС.
Скромни новатори: Показателите на Полша, Латвия, Румъния и България са доста под средните за ЕС.

Българияе в дъното на класирането, след като беше изпреварена от Латвия, най-слабия иноватор през миналата година.

Най-ниските положителни темпове в областта на иновациите са регистрирани в Полша (0,4%), България (0,6%) и Швеция (0,6%).

Като цяло, иновационният индекс се е влошил в девет страни: с лек спад в Обединеното кралство (-0,2%) и в Полша, Чехия, Унгария, Португалия, Румъния, Гърция.Най-драматичнио влошаване отбелязват България (-18,7%) и Малта (-16,0%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *