Среброто и златото поевтиняват

Среброто и златото поевтиняват. Цената на сделките с доставка през декември върху среброто пада с 0,97% до 18,553 долара за тройунция. Това е най-ниското равнище от средата на юли 2010 г.

Златото се търгува с отстъпление от 0,96% до 1 224,00 долара за първи път от декември 2013г. У нас промени в цените няма – бижутерското злато от година се продава по 80-100 лв. за грам. В дългосрочен план е възможно движение надолу, каза пред „Преса“ председателят на браншовата асоциация на златарите Димитър Алексиев.

Понижението се дължи на ръста на долара от средата на годината досега, тъй като в САЩ вече намалява печатането на пари, коментира финансовият анализатор от „Елана“ Цветозар Цачев.

Настроенията на инвеститорите са много негативни спрямо златото. Това подсказва, че скоро ще се изчерпи желанието им за продажби, но още няма никакъв сигнал, че това е настъпило. Доларът все още има пространство да поскъпва в краткосрочен план и през следващите няколко седмици е малко вероятно да започне възстановяване на цените на металите.

Все пак има място за оптимизъм. От началото на октомври започва сватбеният сезон в Индия. Търсенето е огромно – младоженецът може и да няма крава, но трябва да обезпечи булката поне с 1 кг злато под формата на бижута, монети или слитъци. Затова ноември и декември традиционно са най-печеливши за жълтия метал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *