Средната лихва по жилищните кредити в левове вече е под 4%

Средната лихва за пазара по жилищните кредити в левове вече е под 4%. Нивата на лихвите по депозитите се запазват четвърти пореден месец. Това показват данните на БНБ за септември 2017 г. На годишна база се запазва тенденцията за спад при всички лихви.

Ниски лихви

Началото на по-активния сезон в кредитирането – септември, започна с нови понижения по лихвите в жилищното кредитиране, върху което е акцентът в дейността на банките. Така реалните им оферти преобладаващо са с лихви между 3 и 4%. Това се отразява в нивото на средната за пазара лихва. При жилищните заеми в левове през миналия месец тя намалява с 0.02 процентни пункта до 3.88% и така вече е под 4% – нива, които досега не са достигани на българския кредитен пазар. И цената на ипотеките в евро намалява, като там има изненадващо голямо месечно намаление предвид общата картина от много време насам – с малки стъпки, но постоянно. През септември понижението обаче е с 0.20 процентни пункта до до 4.13%. Тази голяма стъпка показва и по-голямата активност на банките на пазара.

По данни на финансовия портал „Моите пари“ през септември основната активност на банките е била именно при жилищните кредити, като шест банки са предприели промени в условия по заемите си. Промените са били обичайно към намаление на лихви, като са достигнали до почти 1 пункт. Банките са Алианц банк, Банка Пиреос, която предлага заем с лихва 2.99% за първата година и половина от срока на кредита, ОББ, БАКБ, Прокредитбанк, Пощенска банка.

Ниски общи разходи

Лихвите по потребителските заеми отчитат съвсем лек спад и в левове с 0.03 пр.п. до 8.08% и в евро с 0.06 пр.п. до 4.90%.

Обичайно движението на лихвите по заемите за домакинствата се отразява и в стойността и посоката на годишния процент на разходите (ГПР). Тъй като лихвата не е единственият компонент, а във формирането му участват и такси и комисиони, съпътстващи ползването на заема, корекция в стойността на ГПР може да се наблюдава и при тяхна промяна. Така през септември ГПР по кредити за потребление в левове се повишава с 0.11 пр.п. до 10.34%, а в евро – с 0.47 пр.п. до 5.71%. Това може да е резултат на връщане на такси в оферти, изключени по време на промоционален период.

При жилищните кредити в левове ГПР намалява с 0.03 пр.п. до 4.30%, а в евро намалява с 0.26% до 4.51%, което отразява същественото понижение в лихвата през септември.

Лихвите по депозитите на домакинствата в левове през септември запазват нивото си и остават непроменени спрямо предходния месец на 0.16%, каквато е вече трети пореден месец. Тези по еврови депозити се понижават с 0.01 процентни пункта до 0.15%. От пролетта на тази година прогнозите за лихвите по депозитите бяха за изчерпан потенциал за продължаващо намаление предвид екстремно ниските стойности, информира в.Капитал.

Лихвите по кредити за фирми запазват характерното си разнопосочно движение на повишение или понижение според обема и валутата, но като цяло в рамките на традиционните месечни корекции. Така лихвите по фирмените заеми в левове са се увеличили с малко през септември до 3.70%, а в евро отчитат понижение до 2.65%. В корпоративния сектор конкуренцията е доста остра, като кредитирането в голяма степен преминава в преливане от една банка в друга с рефинансиране. Същевременно банките се оплакват от натиска на ниските лихвени маржове, при които работят, предвид намаляващите лихви по кредити.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *