Средните ренти за арендувана земя варират от 16 до 58 лв. на декар

Средните ренти у нас се движат между 16 и 58 лв. на декар, показват данни на НСИ за пазара на земеделска земя през 2013 г. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението при лозята. Там рентата е скочила с 61,9 на сто до 34 лв., коментира fermera.bg.

Арендаторите плащат средно 39 лв./дка за ниви, 30 лв. за овощни насаждения и 16 лв. за ливади.

Най-високите ренти у нас са в Североизточния район. В Добруджа плащанията стигат и до 100 лв./дка. Средно обаче рентата е 58 лв.

На другия полюс е Югозападна България, където собствениците на земи получават средно едва 16 лв./дка от арендаторите. Почти навсякъде през 201З г. е отбелязан ръст в рентите. 8,6% увеличение е регистрирано и на средната цена на сделките със земеделски земи през миналата година. Декарът се е търгувал по 594 лв. Ръстът в цената на нивите е 11,7%, на лозята – с 21,8%, и на овошките – с 5,1%.

През 201З г. обаче е започнал спад на цената на земята в някои райони. Например в Югозападна България тя е поевтиняла с 35 процента. От 860 на 827 лв./дка е паднала цената и в Североизточния район, където земята е най-скъпа.

„Няма по-бързо развиващ се пазар от пазара на земя. За последните 10 г. цените са скочили 10 пъти“, коментира Венцислав Върбанов, шеф на Асоциацията на земеделските производители в България. Все още обаче милиони декари пустеят. „Затова е необходим данък за пустеещите ниви. Земеделските асоциации не искат да вземат на някого земята. Тя обаче е национално богатство“, аргументира предложението си Върбанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *