Срещата в Давос завърши без еуфория

Макар растежът да е възобновен, бюджетните проблеми на някои държави, сред които е и Гърция, пораждат много тревоги, а мненията за бъдещето на банковата реформа не са никак единни.
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан предупреди, че възстановяването на държавните финанси ще бъде един от основните проблеми за световната икономика през идните години.
„Проблемът за бюджетната стабилност ще бъде един от най-острите, може би най-големият през идните години“, каза той Строс-Кан.
„Ние ще бъдем изправени [през този проблем] още пет, шест или седем години, в зависимост за която страна става дума“, допълни шефът на МВФ.

Държавите натрупаха дългове, за да извадят икономиките си от рецесията и сега трябва да се подготвят за периода след края на извънредните и скъпо струващи мерки, които бяха задействани.

Този процес ще бъде много деликатен, предупреди Строс-Кан, защото ако това бъде направено прекалено бързо, то икономиката би могла да изпадне отново в рецесия.
Министърът на икономиката на Франция Кристин Лагард подчерта също значението на „сроковете“ и за оттеглянето на държавната подкрепа за съживяването, и за реформата на финансовия сектор и съживяването на държавните финанси.
На форума в Давос тази година банкери и политици се противопоставиха едни на други по въпроса за банковото регулиране, което бе представено по силно впечатляващ начин миналата седмица от президента на САЩ Барак Обама.
Той обяви, че иска да се намали мащабът на банките и да им се попречи да смесват чисто банковата дейност и някои (прекалено рискови – бел. ред.) операции на финансовите пазари.
Президентът на Франция Никола Саркози „заби гвоздея“ в сряда в речта си при официалното откриване на 40-ия Световен икономически форум, заклеймявайки отклоненията на финансовия капитализъм и „непристойното поведение, което няма да бъде търпяно повече от общественото мнение“.
При тази атака мнозина банкери в Давос отправиха редица предупреждения да не се допуска прекалено стриктно регулиране, които би намалило полето им на действие и би попречило, според тях, икономиката да бъде финансирана, отбелязва АФП.
САЩ преживяват икономическо възстановяване на хартия, но са в „човешка рецесия“ заради закриването на работни места, заяви в Давос на Световния икономически форум Лорънс Съмърс, главният икономически съветник на президента на САЩ Барак Обама, цитиран от Асошиейтед прес.
Съмърс, който е директор на Националния икономически съвет към Белия дом, заяви, че новите данни за силен икономически растеж в САЩ, предполагат, че политиката на Обама за предотвратяване на икономическия срив работи.
Нивото на безработицата в САЩ обаче е обезпокоително, тъй като близо 20% от хората на възраст от 24 до 54 години не работят.
Съмърс посочи, че САЩ и други икономики са в процес на „статистическо възстановяване и човешка рецесия“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *