Срещата в Рига: Цялата еврозона срещу Варуфакис

Финансовите министри на еврозоната приключиха в петък срещата си в Рига без съществен резултат по основната тема – кризата в Гърция.

Между министрите и Гърция има „дълбоки различия“, заяви ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Той предупреди, че времето за постигане на споразумение за конкретни реформи в затъналата в дългове страната „е към края си“. От сключването на програмата за реформи зависи отпускането на допълнителни спешни заеми от международните донори, припомня DPA.

Диселблум подчерта, че няма алтернатива на преговорите. „Спешно необходим е напредък“, каза той по време на съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги, европейския комисар по финансовите въпроси Пиер Московиси и ръководителя на спасителната програма Клаус Реглинг.

Диселблум отбеляза на пресконференцията след срещата, че все още има големи различия между двете страни. Той изключи възможността кредиторите да обмислят компромисно споразумение, което да осигури част от сумата на Гърция.

По думите му обаче Атина носи вината за загубеното време за подготовка на програмата за финансова помощ на Гърция.

По време на преговорите се е стигнало до остри словесни сблъсъци между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и Диселблум. На конкретен въпрос по тази тема ръководителят на еврогрупата заявява само: „Имаше много критична дискусия. Преди два месеца постигнахме споразумение с Гърция, от което Варуфакис днес се отметна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *