Среща на високо равнище в Будапеща са опитва да възроди проекта „Набуко“

Будапеща се открива среща на високо равнище, посветена на изграждането на новия газопровод „Набуко”.

Проектът, чието осъществяване придоби особено значение след неотдаваншното спиране на доставките на природен газ от Русия за Европа, се подкрепя на думи от всички страни в Европейския съюз, но на практика някои от страните-членки не се вълнуват особено от този проблем, е подчертал чешкият премиер, чиято страна е ротационен председателя на ЕС.

Според Мирек Тополанек сдържана позиция засега заемат Германия, Франция, Великобритания и Италия. По време на предварителните срещи чешкият премиер е изтъкнал, че ако с тези страни не бъде постигнато споразумение по проекта „Набуко”, това ще предизвика сериозно разочарование и ще подсили евроскептичните настроения.

Очаква се все пак с декларация за политическа подкрепа на газопровода „Набуко” да приключи срещата на високо равнище, която започва днес в унгарската столица.

Изграждането на проекта „Набуко” за транзит на природен газ от а транзит на природен газ от Черноморско-каспийския регион и Централна Азия през Турция, България. Румъния, Унгария и Австрия до Централна Европа трябва да осигури диверсификация на доставките на синьо гориво и да повиши енергийната независимост.

Очаква сегазопроводът, който трябва да започне да транзитира газ към 2014 г., да струва 7,9 млрд. евро. Тази сума може да е и по-малка и затова политическата подкрепа на проекта е особено важна, каза за „Хоризонт” изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов.

„В момента, в който всички пречки към вземането на решението за окончателно финансиране на газорповода, на проекта, отпаднат, тогава вече ще може да се каже конкретната сума, върху която ще се взема заем. Тъй като много от цените на металите всъщност се върнаха доста назад, ако ние сега направим заявка за изработването на съответните газопроводи, може да излезе, че тази сума е по-ниска. Именно това е една от причините всички ние като акционери в проекта да желаем ускоряване на вземането на това решение, т.е. получаването на пълна политическа подкрепа за него,“ посочи Гогов, който участва вбългарската делегация в Будапеща, водена от премиера Сергей Станишев.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *