Сривът на капиталовия пазар завлече домакинствата с 5.2 млрд. лв.

Сривът на капиталовите пазари по света и у нас заличиха над 5.2 млрд. лв. от финансовото богатство на българските домакинства, показват данните към септември 2008 г., цитирани от доклад на УниКредит. Загубата е реализирана чрез различни инвестиционни инициативи, от директна собственост в дялове на компании до косвени участия в пенсионни фондове. Според специалистите от УниКредит ситуацията се е влошила най-много през последния отчетен период на анализа – третото тримесечие на 2008 г.
Анализът на италинската група беше представен днес от Милен Касабов, старши икономист в УниКредит Булбанк, и Фабио Мучи, старши експерт в УниКредит Груп за регионите от Централна и Източна Европа. Те обясниха изследването си за Финансовото поведение на домакинствата в Централна и Източна Европа по време на криза.

През последните няколко години домакинствата в Централна и Източна Европа са били облагодетелствани най-много от бързия икономически ръст, свързан със стабилен растеж на доходите, водещ до увеличаване на богатството на хората и по-лесен достъп до отпускане на кредит. Влиянието на икономическата криза обаче вече се усеща и при намалялото потребление на домакинствата поради затягането на условията за отпускане на кредити, разкрива още анализът.
Падащите цени на ценните книжа водят до масирани тегления от взаимните фондове и прехвърляне на парите към банкови депозити. Според изследването най-видими са спадовете в капиталовите пазари в България, Румъния, Хърватия и Русия.
Тенденцията за пренасочване към по-сигурни активи и държането на парите в депозити се очаква да продължи, докато пълното доверие в капиталовите пазари се възстанови, отичат експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *