Сривът на рублата понижи цената на пшеницата

Цената на пшеницата падна от най-високото си ниво от седем месеца, на фона на опасенията, че Русия смята да ограничи износа на зърно, понеже сривът на рублата увеличава вътрешните разходи за производството на хляб, пише Вloomberg.

Цената на пшеницата за доставка през март падна с 2 процента до $ 6.425 за бушел на борсата в Чикаго. Цените се повишиха до $ 6.77 за бушел вчера, 18 декември, което е най-високата стойност от 20 май насам.

„Макроикономическите условия в Русия продължават да допринасят за нестабилността на зърнения пазар“, се казва в доклад на Cargill Australia Ltd.

„Не смятам , че ситуацията около Русия ще създаде тенденция. В момента на пазара има много зърно, което най-вероятно ще даде краткосрочна подкрепа на цените, но не и в дългосрочен план“, заяви Абдолреза Абасиан, старши икономист в организацията за прехрана и земеделие към ООН.

Царевицата с доставка през март поевтиня с 0,4 на сто до $ 4.095 за бушел на борсата в Чикаго. Соята изгуби 0.1% и достигна до $ 10,42 за бушел.

Петролът WTI за доставка през януари поскъпна с $ 1.39 до 55.50 $ за барел в електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Цената на суровината падна с $ 2,36 до 54,11 $ вчера, 18 декември. Цените са намалели с 45 на сто през тази година.

Петролът Brent за доставка през февруари поскъпна с 22 цента до $ 59.49 за барел на лондонската борса ICE Futures Europe. Цената падна с $ 1,91 до $ 59,27 вчера, 18 декември. Европейският суров петрол се търгува с премия от $ 4.68 спрямо WTI.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *