Сривът на Alibaba

Когато през юни китайските фондови пазари започнаха да се сриват, в целия свят борсите затрепериха. Много наблюдатели обаче считаха паниката за пресилена. Но една компания попадна не без основание в негативния тренд – Alibaba. Онлайн търговецът е може би най-известната жертва на финансовия срив в Поднебесната империя. И това стана факт, въпреки че акциите му дори не се търгуват в Китай, а в САЩ.

Преди почти година Alibaba осъществи в Ню Йорк най-голямото първично публично предлагане досега и събра около 25 милиарда долара. Междувременно стойността на компанията вече възлиза на повече от 160 млрд. долара. След дебюта си акциите стръмно поеха нагоре. Но сега книжата на Alibaba пропаднаха отново под емисионната цена от 68 долара за брой. А инвеститорите – около 90 на сто от които са чуждестранни вложители, са заплашени от грубо свестяване. Акциите на Alibaba скоро може да се обезценят с още 50 на сто, твърди в свой анализ престижното финансово списание Barron's.

Това, от една страна, е свързано със срива на фондовия пазар в Далечния изток. Китайската икономика губи скорост от няколко месеца, а с нея и Alibaba. Компанията е един вид барометър за китайската икономика. Интернет гигантът оперира две огромни онлайн платформи, на които търговците предлагат стоки, а милиони китайци пазаруват.

Alibaba е дигиталното изображение на китайското икономическо чудо и почти синоним за онлайн пазаруването в Китай. Средната класа се разраства и купува все повече и и по-често в интернет, особено чрез порталите на Alibaba. Още през 2013 г. Alibaba успяваше да пласира стоки на стойност около 250 милиарда долара – повече от Ebay и Amazon, взети заедно.

И докато икономиката между Пекин и Хонконг се развиваше добре, Alibaba бе като приказка от „1001 нощи“. Но след това конюнктурата се помрачи, а това се отрази директно на отчетите на концерна. Междувременно икономиката на Китай е на най-ниското си ниво от шест години насам.

В допълнение, други портали, като JD.com, оказват мощна конкуренция на Alibaba. Освен това Alibaba се разширява в областта на производството на филми, медии и в много други области, но много от инвестициите не се отплащат още и не се появяват в отчета на Alibaba, защото компанията умишлено влиза в миноритарни участия, които не трябва да бъдат включени в общия баланс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *