Срив на българския износ за ЕС

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66.0% от износа за страните – членки на Европейския съюз.
През февруари 2012 г. износът за ЕС намалява с 8.9% спрямо същия месец на предходната година, до малко над 1.6 млрд. лева.
В същото време вносът на България от ЕС за периода януари – февруари се е увеличил с 6.7% на годишна база до 4.1 млрд. лв. по цени CIF.
През февруари 2012 г. вносът на България от страните – членки на ЕС, се увеличава с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв.
Така външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – февруари 2012 г. е отрицателно и възлиза на 709.4 млн. лева, спрямо дефицит от едва 154 млн. лв. за същите месеци на 2011 г.
По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 520.0 млн. лева.
През първите два месеца на 2012 г. износът на България за ЕС е намалял в по-голямата част от секторите в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление се наблюдава при „Минерални горива, масла и подобни продукти“ и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“.
Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.
При вноса от ЕС значителен спад се наблюдава в сектора „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“. Най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.
Общият дефицит във външната търговия на страната през първите два месеца на годината е 1 262.6 млн. лв. За сравнение дефицитът в търговията с Русия възлиза на 1 301.4 млн. лв.
Донякъде негативният ефект от зависимостта от руските енергийни носители се компенсира от положителния търговски баланс спрямо Турция в размер на 165.8 млн. лв, което обаче е повече от двойно по-малко от излишъка през първите два месеца на 2011 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *