Срив на кредитирането през януари

Изненадващ спад на кредитирането през януари отчете БНБ. В края на месеца кредитите за неправителствения сектор са 54.492 млрд. лв., спрямо 54.863 млрд. лв. през декември, като сумата намалява с 0.4%, на годишна база.

Кредитите за бизнес са свиват с 0.6% на годишна база през януари, до 34.899 млрд. лв. А тези за домакинствата се понижават с 0.2%, до 18.592 млрд. лв.

В края на отчетния месец жилищните кредити са 8.828 млрд. лв. и намаляват на годишна база с 0.8%. Ръст има при потребителските кредити, които се увеличават с 2.2%, до 7.397 млрд. лв.

Междубанковото кредитиране също расте, като увеличението през януари в сектора с 3.5%, до 1.002 млрд. лв.

Лошите и преструктурирани кредити на бизнеса намаляват през януари с 0.1 процентни пункта, до 24.5%.

Но с оглед на спада на кредитирането, на практика ситуацията с неликвидните активи в портфейлите на банките се влошава.

Като цяло, при изваден овърдрафт, през януари делът на лошите и преструктурирани кредити в банковата система нараства спрямо декември с 0.03 проценти пункта, до 22.67 на сто през януари. В същото време обемът на кредитите за бизнеса и домакинствата се свива с 0.7%

В същото време БНБ отчита скок на депозитите с 9.9% на годишна база, до 57.582 млрд. лв.

Депозитите на бизнеса нарастват с 9.7%, до 15.491 млрд. лв. А сумата на влоговете на домакинства се увеличава с 10.7%, до 38.347 млрд. лв.

Данните на БНБ разкриват изненадващо влошаване на кредитната криза в България. Неликвидните активи на банките растат, кредитирането намалява, а депозитите рязко се увеличават и то най-вече в бизнес сегмента, което показва, че много дружества предпочитат да държат парите си на влог вместо да ги инвестират в икономиката.

Единствената положителна тенденция е засилването на потребителското кредитиране, което дава тласък на вътрешното потребление. Но ръстът в този сегмент е слаб и се дължи до голяма степен на агресивна политика от страна на банките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *