Стабилността на финснсовите пазари отново е в ръцете на ЕЦБ

Стрес-тестовете на 100-те от най-големите европейски банки, ликвидността във финансовата система на еврозоната и покупките на държавни ценни книжа (ДЦК) се очертават да бъдат сред главните акценти по време на днешната пресконференция на Европейската централна банка (ЕЦБ).
Финансовите пазари са единодушни, че ЕЦБ ще запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1% за 15-ти пореден месец през юли. Той се понижи до сегашното си рекордно ниско ниво през май 2009 г. заради финансовата и икономическа криза, обхванала целия свят след колапса на ипотечния сектор в САЩ.
ЕЦБ ще оповести основната си лихва за юли в 14:45 ч. българско време, след което в 15:30 ч. ще последва пресконференция на президента нацентралнатабанкаЖан-Клод Трише.
При сегашното нестабилно състояние на финансовите пазари Трише вероятно ще увери, че ЕЦБ няма да затегне скоро монетарната си политика и ще продължи с операциите за увеличаване на ликвидността в банковата система на еврозоната през следващите месеци.
Вчера стана ясно, че 151 банки от еврозоната са участвали в седмичния аукцион на ЕЦБ, на който са им били отпуснати заеми от 229 млрд. евро за срок от седем дни. Сумата е най-голямата, откакто преди година ЕЦБ стартира своята програма за рефинансиране на банките в еврозоната.
Голямото търсене на заеми от ЕЦБ се дължи както на ограничения достъп на банките до финансиране от международните пазари, така и на изтичането на срока на едногодишните заеми за 442 млрд. евро, които ЕЦБ предостави на банките в еврозоната в края на юни 2009 г.
В същото време притесненията за големите бюджетни дефицити в еврозоната повишиха тревогите за стабилността на финансовата система в Европа. Това накара банките да вложат в ЕЦБ голяма част от своите свободни средства като депозити, вместо да ги отпускат като заеми на бизнеса и потребителите. Това повиши лихвените проценти по заемите, които банките отпускат една на друга, като тримесечният Euribor стигна близо 0,8% през тази седмица, което е най-високото му ниво от септември 2009 г. насам.
Според пазарните анализатори основният лихвен процент в еврозоната ще си остане на сегашното ниво до началото на следващата година заради влошените икономически перспективи пред региона. За това помага и занижената годишна инфлация, която възлезе на 1,4% през юни. Окончателните оценки за брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната показаха ръст от 0,2% на тримесечна и 0,6% на годишна база през първото тримесечие.
Най-интересни обаче ще бъдат подробностите около стрес-теста, на който ще бъдат подложени банките в Европа през този месец. Той би трябвало да покаже дали те са в състояние да оцелеят при повторно влошаване на състоянието на икономиката. Тестът ще се проведе под ръководството на ЕЦБ и Комитета на европейските органи за банков надзор, а резултатите ще бъдат оповестени в края на този месец.
Междувременно Английската централна банка ще обяви своя основен лихвен процент за юли в 14:00 ч. българско време. Прогнозите на анализатори сочат, че той ще остане 0,5%, а програмата за покупки на държавни облигации ще се запази на 200 млрд. британски лири. Тя бе стартирана през март 2009 г. с първоначален размер от 75 млрд. лири, който впоследствие стигна 200 млрд. лири през ноември 2009 г.
За разлика от ЕЦБ обаче, която засега няма причини да се тревожи от инфлацията, задачата на АЦБ е по-трудна, защото трябва да балансира между високата инфлация и икономическия растеж. Индексът на потребителските цени във Великобритания отчете ръст от 3,4% на годишна база през май и 3,7% през април, което е над заложения инфлационен таван от 3 на сто.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *