Става все по-страшно с ипотеките в САЩ

Дъното все още не е достигнато, но вече се вижда и първите „удавници“, които потъват към него, са хората с ипотечни кредити при лихва над 28%.
Това показва анализ на компанията Zillow Inc., която е специализирана в сектора и следи отблизо случващото се на имотния пазар в Америка. Цифрите до тук показват спад с 3% в цените на имотите през първото тримесечие, което дава основание на специалистите да прогнозират 9% годишен спад.
Притежателите на жилища продължават да губят стойността на парите си, вложени в имоти. Нивата, на които те могат да бъдат продадени, са същите, както от 2008 година, когато наблюдавахме пика на кризата при имотите. Според анализаторите ще има пропадане и до нивата от 2004 година.
„Удавници“ вече са хората, които държат ипотека с 28.4% лихва.
От Zillow нямат предложение за това как да се подобри ситуацията на имотния пазар. Търсенето на жилища е слабо заради голямата безработица в САЩ. Увеличават се с голяма скорост изпълнителните дела по изгонване на собствениците на имоти, които не могат да плащат ипотеките си, така наречените foreclosures. Специалистите очакват, че броят им ще скочи с 20% през тази година, което допълнително ще натисне цените надолу. Фактът, че имотите вече не съхраняват стойността на парите също прави потенциалните купувачи изключително боязливи.
Този анализ кореспондира напълно с очакванията на други специалисти, наблюдаващи пазара. От Morgan Stanley прогнозират 11% спад на цените на имотите в САЩ през тази година, а според Робърт Шилер от института в Йейл през тази година ще има срив между 5 до 10%.
Към момента най-тежка е ситуацията в Лас Вегас, където 85% от ипотеките са „под водата“, следвани от Рено в Невада със 73% проблемни ипотеки, Финикс с 68%, Модесто ( Калифорния) и Тампа ( Флорида) с 60% проблемни ипотеки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *