Става интересно на пазара за браузъри

На пазара за браузъри става интересно. Традиционни играчи предприеха решителни ходове, за да задържат и евентуално разширят позициите си под натиска на Google Chrome. Microsoft обяви проекта Spartan, който ще се развива отделно от Internet Explorer, а бившият CEO на Opera Software Джон вон Течнър пусна напълно нов браузър Vivaldi, пише TechNews.bg.

„Това е браузър за нас и за нашите приятели“, заяви основателят и екс-шеф на норвежкия разработчик. Vivaldi се отличава с висока скорост и богата функционалност, той е гъвкав и найстройваем, а потребителят е поставен на първо място, става ясно от описанието на браузъра.

Vivaldi стъпва на проекта Chromium и предлага няколко ключови функционалности – Quick Commands, Notes, Speed Dials и Tab Stacks. Първата от тях позволява активиране на разнообразни функции с натискане само на един бутон. Notes пък дава възможност за добавяне на бележки директно в разглежданите уеб страници, подобно на Spartan.

Speed Dials е стандартна функция в много от съвременните браузъри – тя представлява мрежа от „блокчета“ за бърз достъп до страници, която се показва при отваряне на нов таб. И накрая, функцията Tab Stacks групира блокчетата на отворените табове.

В момента е достъпна предварителна версия на Vivaldi за операционни системи Windows, OS X и Linux. Екипът на Vivaldi Technologies се състои от 25 души под ръководството на Течнър, които работят по интегриране на пощенски клиент, функция за синхронизация между различни устройства, повишаване на производителността и поддръжка на разширения.

Потребителите могат да се включат в разработката на Vivaldi с препоръки за неговата функционалност, уверяват от компанията. Програмисти от екипа споделят, че в последните години Opera се развива в посока, различна от първоначалната цел, а именно – да бъде браузър според желанията на хората, който работи добре и на бавни компютри.

За съжаление, в момента Opera не устройства нито потребителите, нито разработчиците, които написаха първата версия на браузъра, посочват създателите на Vivaldi. Затова част от екипа на Opera Software е решил да създаде нов браузър, се посочва на сайта на проекта. Първото впечатление от Vivaldi е, че това е наистина много бърз браузър, с приятен, дружелюбен интерфейс.

По данни на StatCounter, настолният браузър Opera има дял 1,43% и заема пето място. Лидер е Chrome с 46,13%, следван от Internet Explorer (22,3%), Firefox (16,34%) и Safari (10,3%). Рано е да се каже, че новите проекти Spartan и Vivaldi ще променят това статукво, но със сигурност ще стимулират промени в браузърите, които ще са от полза за потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *