Станишев: Бюджетът залага висока бедност

В драстично противоречие с прокламираната политика за децентрализация е намалението на средствата за общините – от 6.6% от БВП на 5.7% от БВП.
Това заяви председателя на БСП Сергей Станишев на пресконференция за бюджет 2010 г., предаде Агенция „Фокус”. Много от общините се обричат на трудно съществуване, а някои – на фалити. Общините трябва да осигурят 5% съфинансиране на проектите по европейските фондове. Това обрича средните и малките общини на невъзможност да кандидатстват и да реализират своите проекти. Субсидията за капиталови разходи е намалена с 44 % или с 80 млн. лева.
За земеделието, в което пряко или косвено са заети една четвърт от българите, средствата също са значително по-малко. Станишев посочи – тези производители, които са били подскокоросвани да протестират преди с обещания за повече пари, да си направят извода.
За МВР няма да достигат около 108 млн. лева за заплати. Това е по повод очакванията на българските полицаи, че хора, свързани със системата, когато дойдат на власт, ще се погрижат за тях, коментира Станишев.
Да спрат да се оправдават с наследството – 2010 година е бюджетът на това правителство, каза Станишев.
Бюджетът на практика залага висока бедност, безработица, фалити на общините. Това не е балансиран бюджет, а е бюджет на дефицита, заяви Станишев. Няма политика по отношение на повишаване на събираемостта на приходите, които падат с по един процент спрямо заложеното, сочи анализ изготвен от БСП за Бюджет 2010 г. Не виждаме борба със сивия сектор, а само увеличаване на данъците, което на фона на замразените доходи ще доведе до инфлация.
Винаги компенсирахме доходите на хората поне с ръста на инфлацията, сега това не се случва, каза говорителят на БСП Корнелия Нинова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *