Станишев: ГЕРБ и правителството продължават да се държат като предизборен щаб

ГЕРБ и правителството продължават да се държат като предизборен щаб, а не като ръководство на страната, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев в декларация от името на левицата.
Коалиция за България призовава кабинета да разработи и приеме програма за управление на България, посочи Станишев, цитиран от БТА. Той добави, че 2010 г. в икономическо отношение ще бъде по-лоша от 2009 г. и българите ще продължат да обедняват.
Защо балансираният бюджет се превърна в приоритет в условията на криза – повечето бюджетни системи се задъхват от наложените им ограничения, заяви Станишев.
Според него БДЖ е пред разпад, средствата на общините се намаляват, както и издръжката за социалните системи като например за детските домове, посочи той. България ще достигне нивото на икономическото си развитие от 2008 г. не по-рано от 2012 г., тоест в края на управлението на това правителство, а подобни темпове на възстановяване не ни удовлетворяват, каза Станишев.
ГЕРБ спечели изборите с ясно послание – да спре икономическата криза и да подобри стандарта на живот на българите, добави той. Коалиция за България, макар и в опозиция, споделя този ангажимент и сме готови да подкрепяме всички усилия на правителството за неговото изпълнение, заяви Станишев.
Никой не се съмнява, че 2009 г. не е просто по-лоша от миналата, а значително по-лоша – очаква се БВП да намалее с повече от 6 на сто, тоест с около 4 млрд. лева, безработицата от 6 процента да стане 10 на сто, а преките чуждестранни инвестиции да намалеят близо 2 пъти, каза лидерът на БСП. Той отбеляза, че за първи път през август статистиката е отчела рязко намаляване на доходите на българите. Бюджетната прогноза на правителството предвижда 2 процента свиване на икономиката, докато другите държави планират вече постепенно изход от кризата, заяви Станишев.
Кой ще поеме засилващата се тежест при кризата – естествено е при откровено дясно управление това да са хората, посочи той.
Продължават наивните обяснения, че причините за кризисното състояние са в предишното правителство, а в същото време докладът за устойчивостта на публичните финанси на ЕК от 14 октомври обяви, че България е сред петте икономики, изложени на най-нисък риск в Европа, защото има здрави държавни финанси, отбеляза лидерът на БСП.
Той се обърна към премиера във връзка със сделките с корветите и по отношение на АЕЦ „Белене“.
Г-н премиер, търгът за корветите беше проведен от Вашето правителство през 2004 г., моето правителство в продължение на четири години отбиваше френските атаки за стартиране на сделката, каза Станишев. Не съм подписвал никакви договори за закупуване на френски корвети и не съм поемат финансови ангажименти в този смисъл, добави Станишев. Той посочи, че французите не просто са били поканени за участие в проекта „Белене“, а са част от него, тъй като системата за управление на „Белене“ трябва да се прави от френската компания „Арева“.
Защо „Белене“ е интересна за Германия, за Русия, за Франция, дори за Македония, но не е интересна за българското правителство, попита Станишев.
Напомням Ви, че интересът на „Далкия“ и „Газ дьо Франс“ към „Топлофикация-София“ не е продукт на посещението Ви във Франция, а датира от години, но Вашето нежелание/като кмет на столицата – б.р./да стартирате приватизацията на дружеството не позволи това участие, обърна се Станишев към премиера Борисов. Преборете кризата, осигурете икономически растеж, намалете безработица и осигурете ръст на стандарта на живот на българите, вместо да продължавате да се „борите“ с победеното правителство, призова Станишев управляващите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *