Станишев: ГЕРБ подменя брутално модела

Агресивно и брутално ГЕРБ извършва подмяна на постигнатия от БСП модел на управлението, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Пловдив пред национално съвещание с председателите на областните и общинските съвети на БСП. По думите му вместо в името на националните интереси и консенсус, сега се осъществява управление в името на разделението и в името на интересите на само една политическа партия, която претендира да е морален съдник на всички останали.
ГЕРБ действа силово и до момента печели от това, посочи Станишев. Според анализа му сме подложени едновременно на дясно и популистко управление.

БСП никога не е била изправена пред такъв опонент досега, призна соцлидерът.

„В сравнение с БСП, те са млада партия, имат своите предимства – по-мобилни са, по-динамични.
Докато ние управлявахме държавата и партията си със заседания, политически съвети, партийни дискусии, те я управляват с SMS-и и «от телевизора“, обясни Станишев. Хората на Бойко Борисов според него нямат притеснения и комплекси, че някой ще ги обвини в силов подход или в авторитаризъм.
И затова действат безскрупулно, стремят се към цялата власт на всяка цена и с всички средства отстраняват онези, които им пречат.“

Живеем в условия на «пермаментна кампания“, като всеки ден обществото е заливано от новини – от полицейски акции до поредни «реформи“. Това се прави с цел да действа като своеобразен наркотик на хората, за да не усетят болката от най-острите им проблеми – страхът за работното място, спадащите доходи, несигурността за здравните услуги, сочи още в анализа си червеният лидер.

Той е убеден, че цялата тази «злоба на деня“ засега засенчва в очите на мнозинството българи същността на крайно дясната водена политика, която следва модели, отхвърлени и от Световната банка, защото това са модели отпреди световната криза.

Според него ГЕРБ е създал един нов модел на управление -правителство на малцинството и под заплахата от предизвикване на нови избори държи «в шах“ всички свои парламентарни партньори.

Всяка алтернатива е край на модела на това управление. Всяко укрепване на позициите на който и да е от парламентарните съюзници на ГЕРБ също е заплаха за неговото управление, прогнозира още Станишев. Той е категоричен, че в момента всеки ресурс и механизъм на държавата е поставен в услуга на това да мачка политическите опоненти на ГЕРБ.

Работи се агресивно, един по един се отстраняват, (респектират) опонентите на всяко ниво – от национално до местно. Всеки, който ни помага – бил той експерт, общественик, бизнесмен, е подложен на натиск и усеща срещу себе си отпора не на кой да е, а на държавата, отбелязва още бившият премиер.

Призовавам организациите от страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки. Искам вашата подкрепа да не позволяваме повече да се уронва авторитетът и общественото доверие към БСП. С тези думи Станишев се обърна към съпартийците.

Докато не спрат вътрешните борби и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне, предупреди соцлидерът.

Ако все още хвърляме цялата си енергия в това да търсим изкупителна жертва заради резултатите от изборите, накрая ще пренесем в жертва партията, но не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни, посочи Станишев. Смятам всички медийни атаки срещу ръководството на партията и исканията за оставки на този и онзи, включително и исканията на моята оставка, за целенасочени действия срещу БСП и нейните позиции в обществото, добави лидерът на БСП.

Време е не председателят, а партията да даде ясен знак, че проявява нетърпимост към всеки, който уронва авторитета й в публичното пространство. Нека се критикуваме, но помежду си – на нашите форуми, в медиите трябва да говорим за управлението на ГЕРБ, за нашите политики и алтернативи, каза Станишев.

Според Станишев промяната, от която БСП се нуждае, е в четири основни насоки. Първата е реализацията на левия проект на БСП, отстояването на социалните функции и демократичния характер на държавата.

На второ място Станишев посочи възстановяването на дееспособността и организационните възможности на структурите на БСП. Трето е реалното изпълнение на решенията на заседанието на 47-ия конгрес от м. октомври миналата година. Четвъртата насока е свързана с всички необходими политически и организационни дейности за спечелване на изборите през 2011 година.

«Те са наша непосредствена политическа цел. Трябва да започнем работата и подготовката буквално от утре“, призова лидерът на БСП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *