Станишев: Нямахме 100 дни комфорт

Кабинетът включи в програмата си предложенията на КНСБ, вирус блокира офертата на Тренчев

Строеж на магистрали и трудов съд обещаха министрите догодина

Нямахме 100 дни комфорт. Това обяви премиерът Сергей Станишев веднага след като кабинетът прие единодушно вчера своята управленска програма. Властта отчете своите първи 100 дни като успех, опозицията ги нарече хаос. Модернизация на държавата и изграждане на икономика на знанието, обеща кабинетът в програмата си. С нея министрите се заричат, че

след 4 години ще имаме по-развита икономика

а „гражданите ще бъдат по-близо до жизнените стандарти на Европейския съюз“.

Изпълнението на програмата ще се разглежда периодично. Ще се следи дали се спазват сроковете в нея. Министрите ще се отчитат за свършената работа.

В документа се предвижда през 2006 г. да бъде завършена магистралата от Бургас до Карнобат и да се изгради още един участък от сегашната магистрала „Тракия“ в посока Стара Загора, както и част от магистрала „Марица“. Министрите са поправили програмата, като в нея са

включени препоръките на синдикатите

и работодателите. Кабинетът дописа в документа възможност за създаване на специален трудов съд и изграждане на информационна система за здравеопазването.

Приватизацията чрез фондовата борса също бе включена в последния момент в правителствената програма. От документа е отпаднал конкретният ангажимент за достигане на среден доход от 640 лв. Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че конкретни цифри не са заложени, защото не може да се предвиди инфлацията и производителността на труда.

Ескпертите в Министерския съвет са се опитали да се запознаят с препоръките на КТ „Подкрепа“, които получили вчера в последния момент. Никой обаче не успял да отвори електронния носител и да прочете оценката на синдиката. Затова те не са включени в правителствената програма, обясни Калфин. Служители на министерски съвет се шегуваха, че може да е изпратен вирус, който да срине системата.

Райна Харалампиева

Мина Стефанова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *