Станишев: Парламентът е машина на Борисов ала Сталин

Този парламент се превръща във Върховен съвет на Съветския съюз от времето на Сталин, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Варна.
Коментарът на Станишев бе във връзка с атакуването пред Конституционния съд на текстове от Закона за държавния бюджет, които дават правомощия на правителството да прекроява бюджета, предад“Фокус“.
„Парламентът, който загуби близо двойно от доверието на българските граждани в последните месеци, защото се държи като машина на г-н Борисов, сам се отказа от свое основно конституционно правомощие. Те казват – правителството може да реши всичко. Предишното НС внесе изискване при по-високи излишъци правителството да внася програма за тези разходи през годината и това се правеше редовно”, отбеляза той.
Според нег в една парламентарна република парламентът е мястото, където се водят дебати.
Бившият премиер коментира и казуса с Румяна Желева.
„Европейският проблем беше формулиран и от председателя на ПЕС в Европарламента Мартин Шулц, който каза, че нейното ниво на некомпетентност олицетворява некомпетентността на правителството“, каза Станишев. По думите му – за много от министрите в сегашния кабинет, ако са се явили на подобно изслушване, резултатът е щял да бъде аналогичен.
„Виждаме, че целият държавен ресурс е впрегнат да се брани г-жа Желева по темата за деклариране на фирми. Получава се една доста абсурдна ситуация. Българският кандидат се представи най-зле“, заяви още лидерът на левицата.
Той припомни, че Министерството на правосъдието обяви, че Румяна Желева не е нарушавала закона, тъй като правилникът на НС не е закон.
„Оттук нататък да не искат нищо от никой народен представител“, заяви Станишев.
Запитан, ако той беше премиер, дали е щял да оттегли кандидатурата на Желева председателят на ПГ наКоалиция за България отговори: „Първо, нямаше да я номинирам. Щях да действам по друг начин”.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *