Станишев: Под мотото на кризата ГЕРБ иска да приватизира всичко

Днес под мотото “Криза е” се прокарва ясна линия – да се приватизира всичко, което може да се приватизира. Това заяви Сергей Станишев на националното съвещание на социалистическата партия в Сандански.

Във връзка с провеждащата се здравната реформа от управляващите, Станишев каза: „Аз това реформа не го наричам”. Според него това е чиста ликвидация на голяма част от общественото здравеопазване в България, която особено е засегнала средните и малките общини. От своя страна това пряко ще засегне достъпа до здравеопазване на повече от 1/4 от българските граждани.
По начинът, по който е замислена, тази реформа, а именно с финансова принуда, за нас я прави неприемлива. Но какъв е финалът, попита риторично Станишев. Според него целта беше ясно формулирана от доскорошния министър на здравеопазването Божидар Нанев, а именно – приватизация. Според Станишев същото важи по отношение на политиката в други сфери.
В началото на 2009 година, отчитайки очакваното въздействие на кризата, предишното правителство преструктурира немалко от разходите, гласувани в бюджета – оряза разходите за министерства и ги пренасочи към българските общини, за да може успешно да се променя към по-добро местната инфраструктура, да се благоустрояват общините и да се решават редица социални проблеми.
Бяха заделени допълнителни средства за благоустрояването на социални обекти, за които бяха гласувани 90 млн. лв. допълнителни в бюджета за 2009 г., което оказа въздействие не само за облика на българските общини, но и за местния бизнес и за запазване на работните места. Това беше една от десетките антикризисни мерки, приети от предишното правителство, подчерта Станишев. Независимо от това обаче през втората половина на годината положението в българските общини се влоши – и икономически, и бюджетно.
Според Станишев подготовката за местните избори през 2011 година вече тече от страна на ГЕРБ.
На частичните местни избори в Разлог видяхме по какъв начин вече се печелят избори в България. В името на целите си ГЕРБ впрегната цяла държавна машина, за да постигне крайната си политическа цел. По думите на Станишев това е само репетиция, един модел, който управляващите ще се опитат да приложат и на следващите местни избори догодина.
За това е важно да се обсъди състоянието на българските общини – какво може да се промени в законодателството, за да може общините да имат повече възможности в условия на криза, способност да генерират повече приходи и по този начин да решават проблемите на хората, каза още червеният лидер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *