Станишев: Правителството лъже за европарите

Списъкът с виновниците в администрацията за укриване на информация и за загубите на европейски средства да започне с Нона Караджова, поиска от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.

Той обвини правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ в управление чрез лъжа, съзнателно и явно манипулиране на българското общество, съобщи БТА.

Преди дни на пресконференция заедно с Караджова премиерът заяви, че са били укривани важни писма от Брюксел, в които са посочвани сериозните проблеми при управлението на оперативната програма „Околна среда“ „Умишлено е саботирана дейността на държавата чрез укриване на кореспонденция с Брюксел, в която ясно са им казвали „спрете да крадете“, заяви тогава Борисов.

Лидерът на БСПпоказа днес пред депутатите писма до и от министъра на околната среда Нона Караджова, с които, според него, се оборва твърдението за скрита от бившите управляващи кореспонденция между България и Европейската комисия. Те ще бъдат изпратени и до Министерския съвет. Едно от писмата е от 29 юли 2009 г. от Райка Онцова – изпълнителен директор на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“, до Нона Караджова, в което я уведомява за писмото от ЕК с молба за актуална информация за осъществените процедури по пряко договаряне на проекти по ИСПА. На 11 август 2009 следва отговор на Караджова със съответната справка.
„Кой лъже сега?“, попита Станишев.

Лидерът на левицата призова министър-председателя да осъзнае, че има принципи и правила на партньорство с ЕС и никой никого не може да излъже. Или отговаряш на тях, или не, отбеляза Станишев. Кореспонденцията с ЕС е повече от ясна, стига да имаш възможност да я разбереш и капацитетът да предприемеш съответните действия, завърши председателят на ПГ на „Коалиция за България“.

Той добави, че от левицата не са изненадани, че вече шест месеца от началото на своето управление Борисов прави само това, което може – списъци, проверки, заплахи.
„За съжаление този начин на полицейско управление няма да помогне на хората, които остават без работа, нито на бизнеса, нито ще спаси средствата, които България предстои да загуби заради бездействието и некомпетентността на правителството“, каза още бившият премиер.

Според него до този момент страната ни не е подала апликационни форми пред Брюксел по два важни проекта, които постоянно се рекламират и по които са започнали търгове – магистрала „Тракия“ и заводът за отпадъци в София.

„Когато непрекъснато дрънкаш „шменти-капели“ за страната си в чужбина, лепиш етикет на всички българи, че са корумпирани. Когато казваш, че всеки ден вадим трупове от поляните – все едно в България се водят мафиотски войни, нямаш право да не мислиш за последствията от думите си“, посочи още той и прогнозира, че това говорене само подхранва евроскептицизма и засилва негативното отношение към страната ни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *