Станишев: Пълен хаос цари в главата на управляващите по отношение на енергийните проекти

Българското правителство губи доверието на ЕК и Евростат заради постоянно променящите се сигнали, които дава, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
По думите му това се случвало за първи път, до този момент страната ни е била сочена за пример за макроикономическа стабилност.

Според Станишев управляващите трябва да отговорят дали ще има промени в данъчната политика, ще се орязват ли заплати и пенсии, ще се търси ли външно кредитиране и нови заеми.

Сергей Станишев беше категоричен, че се развенчава митът за 2 млрд. лв. необезпечени договори, намерени по чекмеджетата, които били причина за бюджетния дефицит тази година.

«Всички публични данни показват, че необезпечени договори за 2 млрд. лв. няма”, заяви лидерът на БСП.

Сергей Станишев отбеляза, че по отношение на енергийните проекти цари хаос в главата на управляващите. По думите му липсва единна и предсказуема политика и няма никаква аргументация и мотиви за решението, обявено от премиера Борисов. Лидерът на БСП беше категоричен, че се нарушават дългосрочни интереси на България. «Белене е български проект”, коментира Станишев. По думите му проектът е стратегически важен за страната ни – увеличава енергийната независимост на България, ще спомогне и за това страната ни да изпълни ангажиментите си за увеличаване на възобновяемите източници на енергия и за намаляване на емисиите на въглероден двуокис. Създава се и възможност да се произвежда по-евтин ток.

«Традиционно България е износител на електроенергия и реализацията на Белене дава перспектива на страната ни действително да бъде регионален център на електропроизводство и износител”, обясни Станишев. По думите му изграждането на централата ще има ефект върху излизането на страната ни от кризата, защото ще осигури работни места и работа за български производства.

«Решението на министър председателя обективно работи за интереси на други страни”, заяви лидерът на БСП и даде пример с Турция, която е подписала с Русия споразумение за изграждане на атомна електроцентрала. «Позицията на премиера е вредна за страната”, заяви Станишев и добави, че не са дадени никакви, дори екологични мотиви по отношение на Бургас – Александруполис.

«Имам впечатлението, че след като не са представени никакви други аргументи, позицията се формира извън страната”, коментира Сергей Станишев. Той напомни, че проектът Белене е одобрен от ЕК, отговаря на европейските стандарти за сигурност и допринася за политиката на ЕС за по- голяма енергийна независимост и намаляване на емисиите въглероден двуокис. «Така че едва ли е европейски този фактор”, коментира лидерът на БСП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *