Станишев се среща с Медведев

Среща на премиера Сергей Станишев с президента на Руската федерация Дмитрий Медведев предстои във втория ден от посещението му в Москва. Срещата между българския премиер и руския президент е първата от поредицата срещи с ръководителите на руската държава в рамките на това посещение, като акценти в разговорите са сътрудничеството в енергийния сектор, балансиране на икономическите отношения, възможностите за участие на наши фирми при доставката на строителни материали и изграждането на обекти за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.
С позицията, че в проекта «Южен поток” е важен икономическият интерес за България заяви, че пристига в Москва Сергей Станишев. Той каза, че в разговорите по проекта «Южен поток” страната ни стъпва на подписаните през миналата година споразумения и се надява на политическо ниво да има по-добра воля, отколкото на ниво корпорация.

Малко сред срещата с Медведев Станишев ще открие бизнес форум «България и Русия – нови възможности за сътрудничество”.

В комплекса “Гостиный двор“, в който ще е Българската национална търговско-промишлена изложба, ще бъде най-мащабното досега представяне на експортния потенциал на страната ни в чужбина. От днес до 30 април върху площ от 3500 кв. м ще се представят наши фирми. Целта е повишаване на износа за един от основните външно-търговски партньори на страната ни, като се използват икономическите, инвестиционните и експортните възможности на България като член на ЕС.

Според статистиката през последните години има активизиране на търговско-икономическите отношения между двете държави и през миналата година 10,2 процента от външно-търговския ни обмен е с Руската федерация.

Денят ще започне с удостояване на министър-председателя с титла «Почетен доктор на дипломатическата академия” на министерството на външните работи. Пред членовете й той ще изнесе лекция за «Българо-руският диалог в контекста на европейската идея”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *